De verschillende soorten Japanse koi

Verschillende soorten Japanse koi

Wanneer je op zoek gaat naar één of meerdere koi vissen om in jouw vijver te zetten, ontdek je al gauw dat er behoorlijk wat verschillende soorten Japanse kois bestaan. Deze worden ook Japanse karpers genoemd.  De benamingen zijn dan ook niet altijd evident om te begrijpen, zeker wanneer je weinig ervaring hebt met deze koi karpers. In dit artikel leggen we je uit hoe je de benamingen van de koi vissen kan onderscheiden en de verschillen begrijpen. Er bestaan te veel koi variëteiten om allemaal te beschrijven. Daarom houden we het hier bij de hoofdgroepen en leeftijdsgroepen.

Hoe worden Japanse koi benamingen gevormd?

De Japanse koi karper wordt in ons land geïmporteerd van bij gerenommeerde Japanse kwekerijen. Er bestaan een heleboel verschillende variëteiten. Japanse koi karpers worden ingedeeld in 12 grote hoofdgroepen. Onder die hoofdgroepen wordt dan nog eens een onderscheid gemaakt op verschillende gebieden. Zo ontstaan de subgroepen. Ook de leeftijd van de koi krijgt een Japanse benaming. Door al deze gegevens samen te voegen, verkrijg je de complete benaming voor de koi.

De 12 belangrijkste soorten Japanse koi

De benamingen voor de soorten Japanse koi karpers worden wereldwijd gebruikt. Iedere verkoper en iedere kweker maakt dus gebruik van deze benamingen.

Kohaku koi

Soorten Japanse koi: Kohaku koi

De Kohaku koi is de populairste Japanse koi soort. Het is dan ook de ideale koi soort voor een beginnende koi vis liefhebber. De Kohaku koi heeft een wit lichaam met rode vlekken. De kleuren van deze karper zijn erg uitgesproken: het wit is spierwit en het rood is dieprood.  De vinnen van deze koi zijn wit.

Sanke koi

Soorten Japanse koi: Sanke koi

Een Sanke koi heeft ook een wit lichaam, deze keer met zowel rode als zwarte vlekken. Het zwart is hier de kleur die het minst zichtbaar is en mag zeker niet overheersen. De vinnen van de Sanke koi zijn wit en zijn bij voorkeur voorzien van fijne, zwarte lijntjes.

Showa koi

Soorten Japanse koi: Showa koiDe Showa koi is net als de Sanke koi wit, rood en zwart. Dit type koi is de enige soort die met verloop van tijd ook van kleur verandert. Bij de Showa koi mogen de kleuren rood en zwart ook voorkomen op de vinnen en mond. Het zwart is erg uitgesproken en diep van kleur. Een Showa koi kan dus beduidend minder wit bevatten dan de eerder vernoemde koi soorten.

Asagi koi

Verschillende soorten Japanse koi: Asagi koiDe Asagi koi heeft een bijzonder voorkomen. Aan de rugzijde van de Asagi koi vis zie je een blauwe schijn en de buikzijde van deze koi heeft een rode schijn. De rode kleur komt ook terug op de vinnen van de Asagi koi.

Shiro Utsuri koi

Verschillende soorten Japanse koi: Shiro Utsuri koiEen Shiro Utsuri koi heeft enkel de witte en zwarte kleuren. Het lichaam is zwart van kleur, maar je ziet een groot aandeel witte vlekken op het lichaam van deze koi vis. De zwarte kleur komt ook altijd terug in de vinnen van de Shiro Utsuri koi.

Tancho koi

Verschillende soorten Japanse koi: Tancho koiOok de Tancho koi is bijzonder populair. De benaming Tancho wordt vaak gebruikt in combinatie met de andere benamingen. Tancho heeft betrekking op de rode bol die zich op het achterhoofd van de koi bevindt. Tancho koi zijn beschikbaar als zwarte koi met een rode bol, maar je vindt net zo goed grijze of metallic koi met een rode bol. Heeft de koi enkel een rode stip op het achterhoofd, dan noemen we deze koi een Tancho. Komt er daarnaast nog een extra rode bol voor op het lichaam, dan noemen we die koi een Maruten koi.

Goshiki koi

Verscheidene soorten Japanse koi: Goshiki koiDe Goshiki koi is een grijze koi met dieprode vlekken die op de huid lijken te zweven. Er bestaan een heleboel Goshiki onderverdelingen, waaronder de compleet rode Goshiki. De Goshiki koi is veelal een erg kleurrijke Japanse koi soort. De kleuren die kunnen voorkomen op een Goshiki karper zijn wit, rood en zwart.

Bekko koi

Verscheidene soorten Japanse koi: Bekko koiDe Bekko koi soort is vrij divers en bijzonder moeilijk te vinden. Het kan hier gaan om een witte koi, gele of rode koi met fijne zwarte vlekken. Bekko koi karpers zijn mooie siervissen en een interessante koi soort om toe te voegen aan jouw koi tank.

Hikari Moni koi

Verscheidene soorten Japanse koi: Hikari Moni koiHikari Moni koi zijn bijzonder populair bij echte koi liefhebbers. Een Hikari Moni koi bevat slechts één kleur. Die kleur is uniform en duidelijk. Er zitten geen schakeringen in. De Hikari Moni koi is verkrijgbaar in verschillende kleurschakeringen, zoals wit, rood, geel of lichtblauw.

Shusui koi

Shusui koiShusui koi hebben een erg bijzondere kleurschakering en zijn bijzonder geliefd bij koi bezitters. De Shusui koi is verkrijgbaar in verschillende kleursoorten, zoals geel, rood en wit. Het bijzondere aan de Shusui koi zijn de zwarte schubben die langs de ruglijn van de koi lopen.

Chagoi koi

Chagoi koiDe Chagoi koi is één van de rustigste soorten Japanse vissen. Het is een bijzonder populair type koi en mag dus zeker niet ontbreken in jouw koi tank. Een Chagoi kan van kleur veranderen wanneer de seizoenen wisselen en dit type koi kan uitgroeien tot een gigantische karper van meer dan 1 meter lang. Een Chagoi koi heeft een egaal bruine kleur die verschillende tinten kan hebben.

Soragoi koi

Soragoi koiOok de Soragoi koi is een rustig type koi karper. Zowel de Chagoi als de Soragoi karper kan effectief handtam gemaakt worden en ze zijn dan ook makkelijk te hanteren in de vijver. De Soragoi heeft een eenvoudig kleurpatroon die varieert van muisgrijs tot blauwgrijs.

Combinaties van de koi soorten

Combinaties van koi soorten zijn ook perfect mogelijk. Zo zien we bijvoorbeeld vaak combinaties met de Tancho soort. Deze koi karpers zijn dan geen zuivere Tancho koi karpers, maar eerder een combinatie van een andere koi vis, met rode stip op het hoofd. Ook andere combinaties zijn mogelijk. Bekijk zeker even het aanbod koi karpers in onze webshop om de verschillende combinatiemogelijkheden te ontdekken!

Koi benamingen op basis van kleur

Japanse vissen worden veelal ook benoemd op basis van hun kleuren en kleurcombinaties. De samenstelling van de naam bestaat dan ook veelal uit de combinatie van de kleurnamen.

 • Aka: Rood
 • Beni: Rood
 • Hi: Rood
 • Shiro: Wit
 • Karasugoi: zwarte koi vis met een rode buik
 • Ki: Geel
 • Kin: Oranje
 • Ai: Rood met zwart door het patroon

Japanse koi soorten op basis van glans

Het onderscheid in glans bij koi karpers wordt vooral gemaakt op basis van de metaalachtige glans. Deze benamingen worden dus toegevoegd aan de soortnaam van de Japanse kois.

 • Hikari koi: Hikari koi is een Japanse koi karper met een metaalachtige kleur.
 • Kawari koi: Kawari koi is een Japanse koi karper die geen metaalachtige kleur heeft.

Koi variaties op basis van de schubben

De meeste koi karpers hebben schubben over het hele lichaam. Toch bestaan er verscheidene soorten koi die slechts deels bedekt zijn met schubben.

 • Doitsu koi: Doitsu koi is deels bedekt met schubben. Sommige Doitsu koi karpers hebben enkel schubben op de rug, terwijl andere Doitsu koi schubben hebben die willekeurig over het lichaam verspreid zijn. De benaming Doitsu wordt toegevoegd aan de benaming die het type en de leeftijd bepaalt.
 • Kinginrin koi: Kininrin koi of Ginrin koi heeft niet bepaald minder schubben, maar eerder een ander type van schubben. De schubben van Kinginrin koi weerkaatsen het licht feller en fonkelen effectief wanneer het licht er op de juiste manier op valt. Bij de Kinginrin koi maken we een onderscheid tussen de Pearl Ginrin, de Beta Gin, de Diamond Ginrin en de Kado Gin.
 • Fucarin koi: de benaming Fucarin koi gaat eerder over de huid van de koi en in mindere mate over de schubben. Over het algemeen kunnen we vaststellen dat het de zichtbare huid is die de glans van de koi karper veroorzaakt. Bij de Fucarin koi zien we een mooie metaalachtige huid die mooi glanst.

Benamingen voor leeftijd van de koi

Koi karpers worden ingedeeld op leeftijd. Het is vaak goedkoper om een jonge koi te kopen die 1 jaar oud is. Hoe ouder de koi, hoe beter je kan zien hoe de koi verder zal evolueren. De leeftijd van de koi krijgt een Japanse benaming. Aan de hand van deze benaming weet je dus meteen hoe oud de koi is.

 • Tosai: 1 jaar
 • Nisai: 2 jaar
 • Sansai: 3 jaar
 • Yonsai: 4 jaar
 • Gosia: 5 jaar
 • Rokasai: 6 jaar
 • Nanasai: 7 jaar
 • Hasai: 8 jaar
 • Kjusai: 9 jaar
 • Djusai: 10 jaar

De koi karpers die je bij Unikoi kan kopen, zijn jonge karpers van 1 tot 4 jaar oud.

Zorg voor een goede omgeving voor de koi

Voordat je overgaat tot de aankoop van een koi zorg je best voor een goede omgeving voor jouw karpers. Een degelijke koi vijver of voorgevormde koi tank is alvast een goede start. Daarna zijn er nog enkele dingen die je zeker in orde moet maken voordat je koi vissen aan jouw vijver kan toevoegen. Laat je adviseren in onze winkel!

koi vijver
koi tank