Utsuri koi

Ben je op zoek en wil je een Utsuri koi kopen? Dat kan zeker. De Utsuri koi is een geliefde koi om te houden voor vele koi liefhebbers. De Utsuri koi is te verkrijgen in drie ondersoorten die alle drie makkelijk uit elkaar te houden zijn dankzij hun kleur.

shiro utsuri koi

Wat is een utsuri koi?

Een utsuri koi is een Japanse koikarper met een zwarte basis. Bovenop deze zwarte basis zijn er typische tekeningen te zien in witte, gele of rode vlekken. Deze vlekken staan voor de perfecte Utsuri in een bepaald patroon.

Zoals bij vele soorten koi’s moet ook bij deze soort het patroon gelijk verdeeld zijn over het lichaam. Ongeacht of dit met rode (Hi), witte (Shiro) of gele (Ki) vlekken is. 

Hoe herken je een Utsuri koi?

De Utsuri koi heeft een zwarte basiskleur. Dit zwart is diep zwart en onderscheid zich duidelijk van de tweede kleur. De tweede kleur van deze koi is afhankelijk van de ondersoort. Je kan kiezen tussen een wit, geel of rood patroon.

Het gekleurde patroon van de koi is erg typerend en moet zich over het hele lichaam verspreiden. Het ideale patroon heeft een dambordpatroon. Hierbij wisselen de vlekken af ten opzichte van de andere kant. Dit zorgt voor een mooi evenwicht binnen de asymmetrie.

Een erg gelijkaardige koi is de Bekko, echter heeft deze geen zwarte basiskleur maar zwarte vlekken. Je kan de Utsuri makkelijk onderscheiden van deze soort dankzij de vlek op de kop. Bij de Utsuri loopt er een zwarte vlek over de volledige kop tot bovenop de neus.

Verschillende soorten Utsuri koi

Er zijn drie verschillende soorten Utsuri. Deze ondersoorten zijn erg makkelijk te onderscheiden door de kleuren.

Shiro Utsuri

Een zwarte koi met een witte tekening. Het zwart moet uitgesproken diep zwart zijn. Het witte patroon mag geen gele schijn hebben of zwarte stipjes vertonen. Hoe groter het contrast tussen de beide kleuren, hoe mooier de vis.

Hi Utsuri

Een zwarte koi met een rode tekening. De rode kleur moet over het hele lijf van de vis een zelfde intentie hebben. Bij deze rode patronen is het moeilijk om tot de perfecte kwaliteit te komen. Echter is het een richtlijn om deze vissen zo goed mogelijk te herkennen en de kwaliteit te onderscheiden tussen de verschillende vissen.

Ki Utsuri

Een zwarte koi met gele patronen en tekeningen. De gele kleur is bij de perfecte vis duidelijk te onderscheiden en bevat geen zwarte spikkels. Het is echter zo dat de perfecte Ki Utsuri héél zeldzaam is. Er zijn bijna altijd zwarte spikkels aanwezig in de gele dambord tekening van deze bijzondere vis.

Utsuri koi kopen bij Unikoi

Unikoi is uw koivijver specialist als je op zoek bent om een Utsuri koi te kopen. Wij zijn al jarenlang gespecialiseerd in Japanse koi, vijveraanleg, vijversystemen en vijveronderhoud.

Hebt u nog vragen of informatie nodig aarzel dan niet om ons te contacteren of kom langs in onze toonzaal in Erembodegem. Onze vijver experts helpen u graag verder met het vinden van de juiste koi vis of materiaal.

Meer lezen over andere koi soorten?