Vijveronderhoud

Een goed onderhouden vijver is een aanwinst voor elke tuin, en met de juiste zorg en aandacht kun je er jarenlang van genieten. Of je nu een kleine vijver hebt of een uitgebreide waterpartij, regelmatig onderhoud is noodzakelijk om je vijver gezond en mooi te houden. De vijverexperts van Unikoi staan steeds voor je klaar met gepast advies en hulp om je vijver op een correcte manier te onderhouden.

Vijver zelf onderhouden? Bekijk onze tips!

Zelf je vijver onderhouden is best zwaar en complex werk, maar met de juiste tips en een goede planning blijft je waterpartij het hele jaar door gezond. Doorgaans bestaat een correct onderhoud uit de volgende taken:

 • Controleer regelmatig de waterkwaliteit met een testkit
 • Kijk alle vijverapparatuur na op een goede werking
 • Maak regelmatig de filter schoon
 • Verwijder bladeren en ander vuil met een schepnet of een vijverstofzuiger
 • Check de gezondheid van je vissen om ziektes te vermijden
 • Onderhoud de vijverplanten voor een optimale balans

Het lijken simpele taken, maar belangrijk is wel dat je het onderhoud van je vijver afstemt op het type vijver dat je hebt. Daarbij komt kijken dat een vijver het hele jaar door leeft en verandert met de seizoenen, en elk seizoen heeft zo zijn eigen uitdagingen.

Houd rekening met het type vijver

Niet alle vijvers zijn hetzelfde, en het type vijver bepaalt deels de onderhoudstaken. Zo vereisen koivijvers extra zorg vanwege de gevoelige koi-karpers. Bij natuurlijke vijvers en zwemvijvers draait het dan weer allemaal rond een optimale balans van waterplanten, schaduw en zonlicht om een natuurlijk ecosysteem te behouden zonder chemicaliën.

Vijver onderhoud doorheen de seizoenen

De lente is de ideale periode voor het snoeien van de waterplanten, naast een grondige reiniging van het vuil dat de winter met zich meebracht. In de zomer zorg je best voor voldoende schaduw en zuurstof in het water om verstikking te voorkomen. In de herfst snoei je de vijverplanten best opnieuw, en maak je jouw vijverapparatuur klaar voor de winter. Tijdens de winter moet je er op letten dat de vijver niet helemaal dichtvriest, en sneeuw van het vijveroppervlak verwijderen om het licht door te laten.

Liever vijver laten onderhouden? Schakel Unikoi in

Soms heb je gewoon niet de tijd, de kennis of het fysieke vermogen om je vijver zelf te onderhouden. Geen zorgen, Unikoi staat klaar om je te helpen. Onze experts zorgen ervoor dat je vijver er altijd op zijn best uitziet en dat je vissen en planten gezond blijven.

 • Dankzij onze kennis en ervaring kunnen we problemen snel opsporen en oplossen
 • We beschikken over gespecialiseerde apparatuur en middelen voor een optimaal en efficiënt onderhoud
 • We geven je persoonlijk advies om je vijver in topconditie te houden
 • Ons onderhoudscontract wordt steeds op maat van jouw vijver samengesteld
 • Je bespaart tijd, moeite en zorgen

Koivijver laten onderhouden

Een koivijver is wellicht het moeilijkste type vijver om zelf te onderhouden vanwege de specifieke behoeften van deze gevoelige vissoort. Bij Unikoi zijn we gespecialiseerd in het onderhouden van koivijvers en zorgen we ervoor dat je koivijver een gezonde en stressvrije leefomgeving biedt voor de vissen, wat onmisbaar is voor hun welzijn en groei.

Andere vijvers laten onderhouden

Ook voor andere vijvers zorgt regelmatig onderhoud ervoor dat het water helder blijft, de vissen gezond blijven en de planten goed groeien. Daarom kan je op ons rekenen voor het onderhoud van elk soort vijver, ook als hij niet door ons werd aangelegd.

Schoonmaak nodig?

Doe je het onderhoud van je vijver doorgaans zelf maar is hij met de jaren toch wat buiten zijn oevers getreden? Dan kan je bij Unikoi terecht voor een grondige, eenmalige schoonmaakbeurt: een flexibele optie voor wanneer je geen doorlopend onderhoudscontract wilt. Zo kun je onze diensten inschakelen wanneer je merkt dat je vijver een opfrisbeurt nodig heeft, zonder je te binden aan regelmatige onderhoudsbeurten.

 

Nog geen vijver? Laat een vijver aanleggen door Unikoi

Als je nog geen vijver hebt maar er wel eentje wilt, kunnen wij je helpen bij het aanleggen van de perfecte vijver voor je tuin. Het aanleggen van een vijver vraagt immers best wat kennis, ervaring en de juiste middelen, en dat is precies wat je kan verwachten van Unikoi. We begeleiden je van ontwerp tot realisatie, en zorgen ervoor dat je vijver perfect past bij je tuin, wensen en budget.

Soorten vijvers die we aanleggen

Bij Unikoi kunnen we verschillende soorten vijvers aanleggen, afhankelijk van je voorkeuren. Elk type vijver heeft zijn eigen kenmerken en voordelen, en we helpen je graag bij het maken van de beste keuze voor jouw situatie. We leggen onderandere volgende vijvers aan:

Wil je graag meer weten over onze onderhoudsdiensten of vijveraanleg? Twijfel niet om contact op te nemen met ons, we staan je graag bij met raad en daad!

Contacteer ons voor meer informatie over vijveronderhoud

Wij respecteren jouw privacy. Jouw gegevens worden altijd vertrouwelijk behandeld.