Zelf je vijver aanleggen: stappenplan

Zelf je eigen vijver aanleggen is een uitdagende klus, zelfs voor de rasechte doe-het-zelvers onder ons. Het vergt een goedgeplande aanpak om het project te laten slagen, maar met het juiste stappenplan en de juiste materialen kan je een prachtig waterlandschap creëren in je tuin dat jarenlang plezier en ontspanning biedt. Ga jij je vijver laten aanleggen, of ga je de uitdaging aan om je eigen vijver te maken? 

Stap 1: plannen en ontwerp

Voordat je de schop in de grond steekt is het belangrijk om goed na te denken over het ontwerp en de planning van je vijver. Waar in de tuin komt de vijver te liggen? Wil je een grote vijver aanleggen of niet? En welke vorm heeft je voorkeur? Denk ook aan de nabijheid van bomen (wortelgroei en bladval kunnen een uitdaging vormen) en de hoeveelheid zonlicht die de vijver zal ontvangen. Een goede voorbereiding is het halve werk! 

 • Het type vijver

Je vijver zelf aanleggen start met de keuze van het vijvertype. Deze is namelijk bepalend voor het verdere ontwerp en de aanleg. 

 1. Koivijver: Een koivijver aanleggen is wellicht de grootste uitdaging om aan te gaan. Het is niet alleen het duurste vijvertype, maar stelt ook heel wat eisen op het vlak van filtratie, waterkwaliteit en watervolume. Om de gezondheid van de koi te garanderen raden we aan om jezelf goed te informeren vooraleer je start met dit type vijver te bouwen.
 2. Koitank: Zie je de werken van een koivijver aanleggen niet zitten of valt het laten aanleggen ervan buiten je budget? Dan is een koitank de ideale oplossing voor jou. Deze voorgevormde, polyester vijvers zijn kant-en-klaar verkrijgbaar en bovendien snel en makkelijk te installeren zonder graafwerken. 
 3. Zwemvijver: Een zwemvijver combineert de natuurlijke uitstraling van een vijver met de functionaliteit van een zwembad. Dergelijk type bestaat uit drie zones met verschillende dieptes: een zwemzone, een plantenzone en een regeneratiezone. De zwemzone is het diepst, terwijl de twee andere zones hogerop liggen voor een optimale, natuurlijke filtratie van het water. 
 4. Moderne vijvers: Hou je van een moderne tuin? Dan kan je best een strakke vijver aanleggen met een minimalistisch design om de vormgeving van je buitenruimte consistent te houden. 
 5. Amfibievijver: Een amfibievijver is dé habitat voor amfibieën zoals kikkers, padden en salamanders. De behoeften van deze diersoorten staat centraal: zorg voor ondiepe zones, zonnige en schaduwrijke plekken en voldoende diversiteit aan waterplanten die dienst doen als schuilplaats en broedplaats. 
 6. Natuurlijke vijver: Een natuurlijke vijver aanleggen is de ideale keuze wanneer je filtersystemen of chemische producten wil vermijden. Het geheim ligt namelijk in het evenwicht tussen planten, vissen, micro-organismen en bacteriën. Ze werken allemaal onderling samen om een zelfonderhoudend ecosysteem te creëren.  

 

 • De grootte

De grootte van je vijver zal vanzelfsprekend afhankelijk zijn van de beschikbare ruimte in je tuin, maar ook het type vijver dat je kiest kan doorslaggevend zijn. Een koivijver vereist bijvoorbeeld meer ruimte en diepte dan een amfibievijver. 

 • Filtertechnieken

Een heldere en gezonde vijver vereist een goed filtersysteem. Er zijn verschillende systemen beschikbaar, maar de juiste keuze is afhankelijk van de grootte van je vijver en voornamelijk je vijvertype. Laat je goed informeren over de beste opties om een miskoop te vermijden. 

 • Materialen

Ga je voor een vijverfolie, een keurig gemetste bak of een voorgevormde polyester vijver? En welke materialen zal je gebruiken voor de afwerking? Sommige materialen kunnen schadelijk zijn voor je vissen en de biodiversiteit. Ga daarom zeker ten rade bij een expert op het vlak van vijveraanleg om de juiste keuzes te maken. 

 • Vergunningen checken

In principe heb je een omgevingsvergunning nodig om een vijver te bouwen, maar in sommige gevallen kan je de werken starten met een vrijstelling. Op de website van de Vlaamse Overheid vind je de algemene regelgeving terug, maar check ook zeker even bij je gemeente of er bijkomende voorwaarden worden opgelegd door het lokale bestuur. 

Stap 2: graafwerken 

Afhankelijk van het type vijver dat je gaat aanleggen, heb je inmiddels de ideale locatie uitgekozen en de juiste diepte bepaald. Markeer de gewenste vormgeving en begin met graven. Doe je het fysieke werk met de hand of huur je een graafmachine? Hoe dan ook, vergeet zeker geen rekening te houden met niveauverschillen en plateaus voor latere beplanting. 

Stap 3: plaatsing en afwerking 

Na het graven is het tijd voor de plaatsing van de vijverbekleding. Zorg ervoor dat de vijverbekleding goed past en maak de randen af met stenen of beplanting om een natuurlijke overgang naar de rest van je tuin te creëren. Dit is ook het moment om je filtersysteem en pomp te installeren.  

Stap 4: vullen en inrichten 

Zijn alle technieken goed geïnstalleerd en correct aangesloten? Als je twijfelt kan je best in deze fase hulp inroepen van een professional om je aansluitingen te controleren en eventueel te corrigeren. Zo vermijd je eventuele schade aan je toekomstige beplanting en vissen. 

 • Water

Als je zeker bent dat technisch alles in orde is, kun je beginnen met het vullen met water. Het Belgische kraantjeswater is voldoende kwalitatief om je vijver mee te vullen, maar we raden aan om het te behandelen met de juiste additieven voor een leefbare omgeving voor je vissen. 

 • Beplanting

Planten spelen een sleutelrol in het ecosysteem van je vijver. Ze dienen niet alleen als schuilplaats voor vissen en andere waterdieren, maar helpen ook om algen onder controle te houden en zuiveren het water. Kies voor een mix van zuurstofplanten, drijfplanten en moerasplanten voor een gezonde vijver. 

 • Vissen

Wil je graag vissen houden? Informeer jezelf goed over welke vissoorten geschikt zijn voor jouw vijvergrootte en -diepte. Haal het juiste visvoer in huis en lees je in over mogelijke ziektes of problemen die kunnen opduiken. 

Stap 5: onderhoud

 • Zelf de vijver onderhouden

Een vijver leeft het hele jaar door en verandert met de seizoenen. Onderhoud je vijver daarom op regelmatige basis om hem in topconditie te houden. Reinig en vervang de filters tijdig, verwijder bladeren, snoei de planten en test de waterkwaliteit 

 • Je vijver laten onderhouden

Doe je deze klus liever niet zelf? Dan kan je ook steeds rekenen op de diensten van Unikoi. Met een onderhoudscontract voor je vijver ben je altijd zeker van een optimale waterkwaliteit, en bovendien kunnen we snel ingrijpen bij eventuele problemen. 

 

Prijzen zelf vijver aanleggen vs. vijver laten aanleggen 

Zelf je eigen vijver aanleggen? Of een vijver laten aanleggen door Unikoi? Je eigen tuinvijver aanleggen zal in eerste instantie financieel aantrekkelijker lijken omdat je heel wat werkuren uitspaart van vaklui. Maar dat is natuurlijk wel op voorwaarde dat alle werken van een leien dakje lopen.  

Maar kleine foutjes of verkeerde keuzes kunnen al snel leiden tot grote schade, waardoor de kosten onverwacht hoog kunnen oplopen. Wanneer je de werken laat uitvoeren door de professionals van Unikoi ben je zeker van een zorgeloos en kwalitatief project. 

 

Veelgestelde vragen

Wat is de beste maand voor het aanleggen van een vijver? 

In principe kan je elke maand van het jaar een vijver aanleggen. De beste kans op slagen heb je echter als je de vijver tijdens de lente of in het voorjaar aanlegt, wanneer ook de rest van de natuur weer tot leven komt. Op deze manier geef je het ecosysteem van je vijver voldoende tijd om te acclimatiseren voor de zomer.  

Wat leg je op de bodem van een vijver? 

De bodem van een vijver bestaat uit speciale vijverfolie of een voorgevormde polyester vijverbak om het water vast te houden. Daarbovenop kan je speciale vijveraarde, substraat en grind aanbrengen. 

Hoe groot moet een vijver zijn en wat is een goede diepte? 

De grootte en de diepte van een vijver zijn volledig afhankelijk van het vijvertype, de planten en de vissen die je wilt houden. Doorgaans moet je rekenen op een minimale diepte van 80 cm, maar een koivijver moet dan weer minstens 1,50 meter diep zijn. 

 

Hulp nodig bij het aanleggen van je vijver?  

Unikoi heeft jarenlange ervaring in vijveraanleg, en we zijn dan ook trots op de talrijke projecten die we reeds mochten realiseren. We nemen met veel plezier de aanleg van je vijver volledig uit handen, maar we staan ook klaar om je te helpen met bepaalde werkzaamheden van je project die je zelf niet ziet zitten. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op en laten we samen je vijverproject bespreken. 

Contacteer ons voor meer informatie

Wij respecteren jouw privacy. Jouw gegevens worden altijd vertrouwelijk behandeld.