Wat is het beste tijdstip om koi te kopen?

Beste tijdstip om een koi te kopen

Je hebt plannen om één of meer Japanse koi karpers te kopen. Dat is een goed idee, want een nieuwe koi in jouw vijver is toch altijd een bijzondere aanwinst waar je met plezier naar kijkt. Het tijdstip wanneer je nieuwe koi aan de vijver toevoegt, is belangrijk voor de gezondheid van de vissen, maar vaak ook voor de aankoopprijs en de keuzemogelijkheden. Lees dus zeker even deze tips om het ideale tijdstip te selecteren voor de aankoop van jouw koi.

Maart, april, mei en juni: populaire periode om een koi te kopen

Bij Unikoi merken we dat het voorjaar een populaire periode is voor de aankoop van Japanse koi. Het weer wordt beter en we brengen meer tijd door in de tuin. Dat betekent dat je meteen ook aan de uitbreiding van je vijver denkt. Het voorjaar is op zich geen slecht tijdstip om koi aan je vijver toe te voegen, maar deze periode waarin de temperaturen beginnen te stijgen, brengt toch een heleboel nadelen met zich mee!

Voordelen in maart, april, mei en juni

Tijdens deze maanden zijn er vaak al een heleboel Japanse koi de deur uit, maar toch blijft het aanbod aan koi bij Unikoi nog steeds groot. Je kunt in deze periode dus nog makkelijk een mooie koi selecteren uit een ruim aanbod.

Nadelen in maart, april, mei en juni

Het voorjaar is niet meteen de allerbeste periode om nieuwe koi aan je vijver toe te voegen. Het water van de vijver begint stilaan op te warmen en het leven rondom de vijver wordt steeds actiever. Dieren zoals kikkers, padden, ratten en muizen worden actief in dit seizoen en die activiteit rond je vijver zorgt ervoor dat nieuwe vissen soms stress ondervinden om zich aan te passen aan de nieuwe omgeving. Bovendien vermenigvuldigen bacteriën zich aan een hoog tempo in het voorjaar, wat de kans op ziektes bij jouw nieuwe vissen vergroot.

September en oktober: ideale maanden voor een nieuwe koi

Het najaar is een goede periode om nieuwe vissen toe te voegen aan jouw vijver. Deze maanden bieden namelijk meer voordelen dan nadelen.

Voordelen in september en oktober

Tijdens deze maanden daalt de temperatuur van het water in je vijver. Voor de vissen breekt het begin van de rustperiode aan. Nieuwe koi toevoegen aan je vijver gaat perfect aan de start van het winterseizoen. Zo genieten jouw vissen in hun nieuwe omgeving van een bacteriologisch dieptepunt. Dat betekent dat ze minder kans lopen om ziek te worden en dus rustig de tijd hebben om zich aan te passen aan de nieuwe omgeving.

Bovendien koop je tijdens deze maanden vaak aan een voordelige prijs nieuwe koi karpers bij Unikoi. In november reizen wij zelf naar Japan om er een nieuwe selectie koi uit te kiezen. Voor onze terugkeer maken we extra ruimte in onze tanks en moeten er vaak nog een heleboel koi aan een mooi prijsje de deur uit!

Nadelen in september en oktober

Een koi kopen in september of oktober biedt eigenlijk weinig nadelen. Deze maanden zijn dan ook een goed moment om een nieuwe koi aan te schaffen.

November en december: een nieuw aanbod aan Japanse koi

November en december zijn de maanden waarin wij onze Japanreizen ondernemen en een hele selectie aan nieuwe koi karpers mee naar België brengen. Ben jij op zoek naar een specifieke vis of wil je kiezen uit het ruimste aanbod? Dan zijn deze maanden ideaal!

Voordelen in november en december

Het grootste voordeel aan de aankoop van een nieuwe koi tijdens de wintermaanden, is het feit dat je kiest uit een ruim aanbod aan nieuwe vissen die recht van bij de Japanse kwekerij komen. Sommige koi soorten zijn binnen de kortste keren uitverkocht. Je houdt tijdens deze periode dan ook best ons aanbod aan koi karpers in de gaten om nieuwe exemplaren te kiezen.

November en december zijn doorgaans ook goede maanden om de vissen meteen aan je vijver toe te voegen. Unikoi biedt je ook de mogelijkheid om jouw nieuwe koi nog een tijdje in onze tanks te verzorgen. Zo blijft de koi nog even onder onze supervisie tot jouw vijver klaar is voor je nieuwe aanwinst.

Beste tijdstip om een koi te kopen

Een Japanse koi die van de ene tank naar de andere verhuist, ondervindt daar altijd een beetje stress van. Het transport van de vissen, maar ook het temperatuurverschil van het water en zelfs de samenstelling van het water hebben een belangrijk impact op de gezondheid van de koi. Je doet er dus goed aan om deze verschillen zo klein mogelijk te houden. Zo geef je jouw nieuwe koi karpers de best mogelijke kansen om een gelukkig en gezond leven te leiden in jouw eigen vijver of tank.

Omwille van deze redenen doe je er dan ook goed aan om het moment van aankoop en het moment van transport aan te passen aan de best mogelijke omstandigheden.

Conclusie: wanneer kan je best nieuwe koi kopen?

Het tijdstip waarop je een nieuwe koi koopt, blijft uiteindelijk een persoonlijke keuze. Wil jij jouw nieuwe koi meteen onder ideale omstandigheden aan je vijver toevoegen, dan kies je best voor de start van de rustperiode. Maar we hebben er natuurlijk niets op tegen als jij jouw koi vijver wil uitbreiden in het begin van de lente. Dat is dan ook het tijdstip waarop je zelf het meest kan genieten van je nieuwe koi.

Zorg er zeker voor dat je vijver goed in orde is vooraleer je de nieuwe koi toevoegt aan jouw koi tank. Hier moet je op letten voordat je nieuwe koi in je bestaande vijver zet. Heb je nog geen vijver? Dan kan je ook rekenen op onze expertise voor vijveraanleg of voor de installatie van een mooie koi tank.