Sanke koi

Ben je op zoek en wil je een Sanke koi kopen? Dat kan zeker. De Sanke koi is een geliefde koi om te houden voor vele koi liefhebbers. Ook op wedstrijden is dit een van de koi’s die vaak in de prijzen valt. Vindt ook jouw favoriete sanke koi hier bij Unikoi.

sanke koi

Wat is een Sanke koi?

De Sanke koi is ook wel bekend als de Taisho Sanshoku. Dit is een koi met een witte basiskleur met rode en zwarte vlekken. Je kan ook stellen dat de Sanke een Kohaku koi is met zwarte vlekken.

Sanke of Sanshoku is Japans voor driekleur. De drie kleuren van deze geliefde koi zijn wit, rood en zwart. Er is een grote verscheidenheid aan combinaties. Dankzij deze verscheidenheid heeft elke vis ook een eigen karakter en uitstraling.

Taisho verwijst dan weer naar de periode waarin de Sanke koi ontstaan is. De periode tussen 1912 en 1926 werd de Taisho-periode genoemd. Deze prachtige koi karper heeft hier dan ook zijn naam te danken aan zijn oorsprong.

Hoe herken je een Sanke koi

Omdat de Sanke koi wordt gezien als een Kohaku met zwarte vlekken zijn er een groot deel gemeenschappelijke factoren om ze te herkennen. Van basis zijn beide koi’s te herkennen aan zijn egale witte kleur met rode patronen. Het wit moet effen en egaal zijn en de rode kleur kan variëren van fel rood tot oranje. Het grootste verschil tussen de twee is dat de Sanke koi ook zwarte vlekken heeft.

Omdat deze koi karpers worden gezien als witte koi zijn de borstvinnen en de kop onder de neusgaten ook wit. De zwarte vlekken die typerend zijn voor de Sanke kan je vergelijken met Chinese inkt spatten. Een goed gevormde vlek is compact met een duidelijke rand en diep van kleur.

De zwarte vlekken moeten verdeeld zijn over het hele lichaam met een aantal voorwaarden. Deze mogen niet onder de zijlijn komen en er mogen ook geen zwarte vlekken aanwezig zijn op de kop. Hoewel tegenwoordig genoeg uitzonderingen zijn op deze regel.

Sanke koi kopen? Zo herken je de verschillende ondersoorten

Van de Sanke koi zijn heel wat ondersoorten bekend. Door de grote variëteit aan verschillende patronen krijg je dan ook een lange lijst aan diverse ondersoorten van deze prachtige vis.

Enkele ondersoorten die je bij ons in de winkel kan terugvinden:

  • Tancho Sanke: Een prachtige koi karper met de befaamde Tancho vlek
  • Nidan Sanke: Heeft twee rode vlekken
  • Sandan Sanke: Heeft drie rode vlekken
  • Yondan Sanke: heeft vier rode vlekken
  • Aka Sanke: is bijna compleet rood
  • Kuchibeni Sanke: Is een Sanke koi karper met rode lippen

Koi kopen bij Unikoi

Unikoi is uw koivijver specialist als je op zoek bent om een Sanke koi te kopen. Wij zijn al jarenlang gespecialiseerd in Japanse koi, vijveraanleg, vijversystemen en vijveronderhoud.

Hebt u nog vragen of informatie nodig aarzel dan niet om ons te contacteren of kom langs in onze toonzaal in Erembodegem. Onze vijver experts helpen u graag verder met het vinden van de juiste koi vis of materiaal.

Meer lezen over andere koi soorten?