Tosai, Tategoi of Tateshita koi kopen

Ben je op zoek naar de volgende geschikte koikarper voor je vijver? Dan ben je bij Unikoi aan het juiste adres. Wij hebben al jarenlang expertise binnen onze sector en hebben een groot gamma aan vijverbenodigdheden en vissen.

Binnen de koi wereld bestaan er heel wat verschillende termen. Vaak worden termen verward met elkaar of worden deze verkeerd gebruikt. Tosai, Tategoi of Tateshita zijn drie van die termen.

Tosai koi

Tosai koi is een verwijzing naar de leeftijd van het dier. Zo is een Tosai koi altijd een eenjarige koi. Groeit deze verder uit in zijn tweede levensjaar dan spreken we over een Nisai koi (tweejarig).

Deze jonge dieren zijn belangrijk om te onderscheiden van de rest vooral om te staven naar onder andere de groei. Zo spreken we van een Jumbo Tosai eenmaal een koi de afmetingen van ongeveer dertig centimeter bereikt in het eerste levensjaar.

Tategoi

Tategoi is een veelgebruikte en misverstane term in de koiwereld. Vrij simpel kunnen we zeggen dat Tategoi staat voor koi met veel potentieel. Het is een richtlijn dat niet honderd procent te vertrouwen is en het hangt ook erg af van de persoon die de jonge vissen aan het keuren is.

De beslissing over hoe goed de koi is wordt grotendeels gebaseerd op de kwaliteit van de ouderdieren. Hieruit leiden kwekers vaak af hoeveel potentieel deze jonge koi vissen hebben. 

Bij het keuren van de nakomelingen van koivissen komt heel wat kijken. Deze vissen geven in geen geval een zekerheid hoe hun jongen er uit zullen zien. Dit komt doordat bloedlijnen niet zuiver kweken. Het is ook net om die reden dat hoge kwaliteit koi vissen zo duur zijn.

Van zodra er jonge dieren zijn worden ze opgedeeld in drie categorieën. Het grootste aantal van deze vissen gaat naar de onwaardige categorie en worden gezien als budget koi. Aan de andere kant hebben we de koi die veel potentieel hebben, deze vissen behoren tot de groep Tategoi.

 

Tateshita

De vissen die net niet goed genoeg zijn om tot de Tategoi te behoren worden opgedeeld in een andere categorie. Namelijk de Tateshita koi.

Hoewel sommige koi kenners minderwaardig kunnen doen over de Tateshita zijn dit steeds uitstekende vissen van topkwaliteit. De letterlijke vertaling van Tateshita is ‘onder’. Hiermee verwijzen ze naar de kwaliteit. Deze ligt net onder de Tategoi.

Los van het feit dat deze vissen net niet bij de premium selectie behoren, zijn dit nog steeds erg indrukwekkende en prachtige vissen. Laat je dus zeker niet misleiden door de term.

Tosai, Tategoi of Tateshita koi kopen bij Unikoi

Unikoi is uw koi vijver specialist als je op zoek bent om een Tosai, Tategoi of Tateshita koi te kopen. Wij zijn al jarenlang gespecialiseerd in Japanse koi, vijveraanleg, vijversystemen en vijveronderhoud.

Hebt u nog vragen of informatie nodig aarzel dan niet om ons te contacteren of kom langs in onze toonzaal in Erembodegem. Onze vijver experts helpen u graag verder met het vinden van de juiste koi vis of materiaal.

Meer lezen over andere koi soorten?