Hoe mijn koi in topconditie houden?

Koi in topconditie houden

Nadat je die prachtige koi karpers aan jouw vijver hebt toegevoegd, wil je natuurlijk dat de koi in topconditie blijven. Je kan er zelf voor zorgen dat het water in jouw vijver de ideale omgeving is voor jouw vissen. Zo kunnen ze in optimale gezondheid groeien.

Zorg voor aangepast voer per seizoen

Ieder seizoen brengt aparte uitdagingen met zich mee. Je doet er goed aan om de voeding voor Japanse koi aan te passen aan de seizoenen en temperatuurverschillen.

In de winter

In de winter kies je best voor een voer zoals ProBites Winter Care, de Saki Hikari MultiSeason of de Saki Hikari MultiSeason R.

In het voor- en najaar

Tijdens de lente en herfst kan je hetzelfde type koi voer geven, afhankelijk van de buitentemperatuur. Zo lang het kouder blijft dan 5 ºC hou je het best bij het wintervoer. Stijgt de temperatuur boven 10 ºC? Dan kan je overstappen op ProBites Spring Autumn of Saki Hikari Balance voer.

In de zomer

Wanneer tijdens de zomermaanden de temperatuur hoger dan 15 ºC stijgt, is het tijd voor zomervoer. Je kiest dan best voor de ProBites Summer of ProBites Summer Mix. Ook Saki Hikari heeft een interessant aanbod aan zomervoer. Saki Hikari Color en Saki Hikari Growth hebben ieder een aparte samenstelling.

Wanneer en welke koi voeding voorzien?

Hieronder een kort overzicht van het beste koivoer per seizoen.

Koivoer voor verschillende seizoenen

Jonge koi in volle groei

Het is niet enkel belangrijk om volwassen koi in topconditie te houden, maar ook om de jonge visjes in optimale omstandigheden te laten groeien. Daarbij is het belangrijk dat je weet welke factoren zo’n groeiproces beïnvloeden. Er zijn een aantal overlappingen met het verzorgen van volwassen koi. Zo zijn waterkwaliteit en vermijden van ziektes en overbezetting heel belangrijk. Er zijn ook een aantal details die het verschil maken bij de groei van jonge koi.

De voeding is essentieel om de jonge koi goed te doen groeien. Daarbij is het belangrijk om de vissen eiwitrijke voeding te geven. Dan kies je best voor de Saki Hikari growth. Die is zo samengesteld om de jonge koi optimaal te laten groeien. Een jonge koi heeft ook meer en vaker voeding nodig dan een volwassen exemplaar. De ideale hoeveelheid varieert tussen een 2,5 tot 3 procent van het lichaamsgewicht. Op vlak van hoeveelheid is 5 tot 7 keer per dag voeren ideaal.

De watertemperatuur is nog een cruciale factor in het groeiproces. De ideale temperatuur voor jonge koi karpers schommelt rond de 24 graden. Zo wordt het voedsel makkelijker opgenomen en groeien ze ook sneller.

Controleer de koi in het voorjaar en de zomer

Het voorjaar en de zomer zijn doorgaans periodes waarin koi ziek worden. Dat komt door al het leven in en rond de vijver. De temperatuur stijgt en er ontstaat ruimte voor bacteriegroei. Controleer jouw koi dus zeker regelmatig tijdens het voorjaar en in de zomer. Zorg er zeker voor dat de koi gezond de winter in kunnen gaan.

-> Bekijk ons aanbod koi medicijnen.

Hou de kwaliteit van het water in de gaten

De waterkwaliteit is bijzonder belangrijk voor het leven in jouw vijver. Je geeft de vissen dan ook de best mogelijke kans om een gezonde groei door te maken wanneer je zorgt voor optimale leefomstandigheden.

Een slechte waterkwaliteit vermindert de weerstand van de koi, waardoor ze makkelijker vatbaar zijn voor ziektes, schimmels en parasieten. Je controleert best regelmatig de kwaliteit van het water in de vijver.

-> Bekijk ons aanbod waterverbeteraars.

Verklein de kans op ziektes

Aan het einde van de winter valt er weer heel wat te beleven in en rond jouw vijver. Dieren zoals kikkers, padden, muizen en ratten worden actief rond de vijver en vergroten zo de kans dat jouw vissen ziek worden. Door de omgeving rond jouw vijver goed te onderhouden, zal je minder kleine knaagdieren aan de vijver zien. Zo verklein je de kans dat de koi in contact komen met ziektes.

-> Lees ook het artikel over onze beste koi verzorgingsproducten.

Voorkom overbezetting van de vijver

In veel Vlaamse vijvers zien we een overbezetting van koi. Een Japanse koi heeft behoorlijk wat ruimte nodig. Door te veel vissen in een kleine vijver te plaatsen, zorg je voor stress en andere ongemakken. Zo zullen de vissen sneller vechten om voedsel en heerst er continu een onderlinge strijd in de vijver. Die onrust zorgt er dan weer voor dat de vissen meer hormonen afval afscheiden. Het vijverwater raakt sneller vervuild en je vissen worden makkelijker ziek. Hou het aantal koi in jouw vijver beperkt. Zo kunnen jouw koi in topconditie blijven!

Jouw koi in topconditie houden?

Vraag jij je af hoe je jouw koi in topconditie kan houden? Alles begint bij een goede waterkwaliteit en kwalitatief koivoer. Heb je vragen over de verzorging van jouw koi karpers of wil je meer informatie over de verschillende types voer? Neem gerust contact op met Unikoi: de koi specialist in Vlaanderen!