Wat is het beste koivoer?

Koi voederen

Wanneer je eenmaal jouw prachtige koi karpers in de vijver hebt rondzwemmen, wil je alleen maar het beste voor hen. Je wil de koi voederen met kwaliteitsvoer waar ze gezond en mooi van blijven. Veel koi eigenaars vragen zich dan ook af: wat is het beste koivoer en waar moet ik zoal opletten bij de aankoop van kwalitatief koivoer?

Waarom kwalitatief koivoer kopen?

Het gebruik van minderwaardig koivoer zorgt vaak voor grote problemen. Zo zorgt slecht koivoer ervoor dat de kwaliteit van het water slechter wordt. Organisch afval stapelt zich op en schaadt de vissen. De combinatie van ondermaats voer en een slechte filtratie is een regelrechte aanslag op de gezondheid van jouw vissen. De vissen worden ziek, groeien minder goed, hun kleuren worden doffer en ze kunnen sterven.

Je investeert dus beter in kwalitatief koivoer zodat jouw koi in topconditie blijven. Door te kiezen voor het beste koivoer, blijft jouw investering langer mooi en gezond!

Wat is het beste koivoer?

Het beste koivoer kan variëren naargelang jouw plannen met je koi. Wanneer je bijvoorbeeld shows wil doen met jouw koi, dan kan je ervoor kiezen om jouw koivoer te geven dat de kleuren van de koi karpers versterkt. De gemiddelde koi eigenaar is vooral op zoek naar het beste koivoer voor sterke en gezonde vissen.

Goed koivoer onderscheidt zich van goedkoop voer door het aantal eiwitten en vitaminen. Ook de zuiverheid van de verschillende ingrediënten verschilt sterk van voer tot voer. Bekijk ons aanbod kwalitatief koivoer in onze webshop.

Probites koivoer spring  Probites koivoer summer

 

 

 

Welke ingrediënten bevat goed koivoer?

Koivoer bevat verschillende ingrediënten. Je kan dan ook voer selecteren op basis van de eigenschappen van ieder ingrediënt en wat jij zelf graag wil bereiken.

  • Eiwitten voor spieropbouw en groei
  • Koolhydraten voor meer energie
  • Vetten voor energie en hormoonvorming
  • Vezels om de spijsvertering te bevorderen
  • Vitamines voor de algemene gezondheid van de koi

Bestaat er koivoer voor het behoud van de kleur bij koi?

Koivoer voor beschermen kleuren koiEr bestaat koi voeding die bepaalde kleuren gaat stimuleren. Dit voer kan gebruikt worden vlak voor shows of wanneer je wil dat je vissen in de zomer wat kleurrijker zijn. Het Unikoi Koibito Color koivoer is hier een mooi voorbeeld van. Ook het Saki Hikari Color koivoer zorgt voor een mooie en heldere kleur bij je vissen.

Continu voederen met kleurvoer is niet aan te raden, want deze voeding kan ook zorgen voor overkleuring. Koi hebben de neiging om hun kleuren wat te verliezen wanneer ze ouder worden. Het is dan ook onmogelijk om een verloren kleur terug te halen.

Bestaat er koivoer waardoor mijn koi groter worden?

Wanneer je graag wil dat je koi goed groeien of extra groot worden, kan je een aantal maatregelen nemen die ervoor zorgen dat je koi extra sterk en gezond zijn. Sterke en gezonde vissen groeien meestal ook stevig door.

Om koi echt hard te laten groeien, dien je continu het water te verversen. Je voedert dan ook best 8 tot 12 keer per dag de vissen. Bekijk het Saki Hikari Growth koivoer dat speciaal ontwikkeld werd door Japanse kwekers om de koi op een gezonde manier goed te laten groeien.

Bestaat er koivoer met antibiotica?

Koivoer met antibiotica is beschikbaar, maar je gebruikt het best niet als preventieve maatregel. Je geeft jouw koi karpers enkel koivoer met antibiotica wanneer je dat wordt aangeraden door een professional of door een koi dokter.

Je kunt er wel voor kiezen om jouw koi te voederen met voer met probiotica. Koivoer met probiotica verhoogt de weerstand van de koi, waardoor ze sterker doorheen de winter komen. Dit type voer zorgt ervoor dat er minder ziektes en sterfte voorkomen bij jouw koi. Je kan ook los van het voer medicijnen voor koi in onze webshop aankopen.

Wanneer moet ik de koi voederen?

Je begint best met het voederen van koi wanneer de watertemperatuur 6 tot 8 graden bereikt. Je zal ook zien dat de koi dan na de wintermaanden weer naar boven komen, op zoek naar voer. Na de winter begin je best met kleine porties, die je stapsgewijs vergroot.

Tijdens het seizoen, van maart tot oktober, kan je de koi best 2 tot 3 keer per dag voederen. Ben je zelf niet thuis of lukt het niet om 3 keer te voederen? Dan kan je ook een voedselautomaat plaatsen. Zo ben je zeker dat je koi iedere dag de juiste hoeveelheid voer krijgen.

Hoeveel voer hebben koi nodig?

De belangrijkste regel bij het voederen van koi is dat het voer binnen de 5 minuten op moet zijn.

Je begint dus best moet kleinere porties, meermaals per dag. Door één grote portie te geven die de vissen niet meteen opeten, veroorzaak je een wakke, gistende massa die naar de bodem zinkt.

Is er koivoer voor de verschillende seizoenen?

Inderdaad! Vanaf dat je in het voorjaar begint met het voederen van de koi tot op het moment dat je stopt voor de winterslaap, bestaan er verschillende soorten voeding die je kunt geven. Het voer is afhankelijk van de plannen met jouw koi en de watertemperatuur van jouw vijver. Zo heb je standaard voer voor het voorjaar en najaar, zomervoer, kleurvoer en voer om de groei te stimuleren.

Koivoer voor verschillende seizoenen

Hebben koi ook voer in de winter nodig?

In de winter slapen de koi. Je geeft de vissen best zo lang mogelijk voeding, tot ze het voer links laten liggen. Er bestaat ook speciaal wintervoer dat je langer kunt doorvoederen tijdens de wintermaanden. Door de koi zo lang mogelijk door te voederen, heb je meer kans dat je in de lente sterke, gezonde vissen hebt. Koi die doorheen het seizoen te weinig of minder kwalitatief voedsel krijgen, komen er vaak zwakker door in het voorjaar. Ze zijn dan vatbaarder voor ziekte en sterfte.

Waar kan ik het beste koivoer online kopen?

Unikoi is de koi specialist in België. Naast het specifieke voer dat we zelf samenstellen, bieden we ook koi voeding aan van gerenommeerde fabrikanten. Zo vind je in onze webshop ook kwalitatief koivoer van ProBites. We werken ook nauw samen met de Japanse fabrikant Saki Hikari, die zeer hoogstaand koivoer produceert. Om het beste koivoer op de markt te vinden, bekijk ons volledig aanbod koi verzorging in onze webshop!