Hoe je koi vijver onderhouden?

Hoe hou ik mijn vijver gezond?

Een koi vijver onderhouden is een van de meest onderschatte zaken als het aankomt op het hebben van koi vissen. Een heel aantal mensen verwaarlozen dit zodra de vijver er staat en de koi veilig en wel in de vijver zwemmen. Dit is nochtans cruciaal voor het functioneren van je vijver, de waterkwaliteit en de gezondheid van je vissen. Hier kom je te weten hoe een vijver onderhoud eruit ziet en op welke zaken je moet letten.

Waterkwaliteit op peil houden

Vijveronderhoud tijdens de winterTen eerste moet je regelmatig de waterkwaliteit testen of die nog optimaal is voor de koi karpers. Daarvoor kan je gebruik maken van watertesten. Er zijn verschillende soorten watertesten die nodig zijn om uit te voeren zoals de nitriet test of de ammoniak test. Deze testen zijn echter stuk voor stuk noodzakelijk dus als je zelf het onderhoud op je neemt, kan je beter een test lab kit aanschaffen. Die bevat alle nodige testen in één doosje. Uit die testen kan je dan conclusies trekken en de nodige stappen ondernemen. Zo kan je bijvoorbeeld waterverbeteraars aan het water toevoegen als de waterkwaliteit niet op punt staat.

Apparatuur regelmatig controleren en schoonmaken

Vuile filterHet is ook belangrijk om regelmatig de apparatuur van de vijver schoon te maken, te controleren of ze nog voldoende werken en ze te vervangen indien nodig. Zo moet je de filters van je filterpomp regelmatig vervangen om een goede werking te garanderen. Daarnaast moet je zorgen dat er genoeg zuurstof in het water aanwezig is. Dit doe je door een zuurstofpomp te installeren. Die moet je ook af en toe controleren of hij nog werkt, want een zuurstoftekort kan ernstige gevolgen hebben voor je koi. Als je een UV-lamp gebruikt, zou die na 6 maanden best vervangen worden. Hij werkt misschien nog, maar over het algemeen gaat hun werking afnemen na 6 maanden. Als je vijver nog niet is aangelegd, let er zeker op dat alle nodige apparatuur aanwezig is. Wat je niet hebt, kan je natuurlijk ook niet controleren. Volg gerust ons stappenplan om je vijver aan te leggen zodat alles volgens plan verloopt.

Algen voorkomen of bestrijden om je koivijver te onderhouden

Bij vijvers horen spijtig genoeg ook algen. Algen zijn niet alleen een doorn in het oog van vijver liefhebbers. Ze zijn ook schadelijk voor het leven in jouw vijver, zowel voor de vissen als voor de planten. Het is dus belangrijk dat je algen voorkomt of bestrijdt.

Algen voorkomen is niet altijd mogelijk, maar met deze tips verklein je de kans op algen in jouw vijver:

  • Beperk direct zonlicht: zonlicht versnelt de groei van algen in vijverwater.
  • Beperk het aantal vissen per kubieke meter water: vissen vervuilen het water, maar met een goede balans blijft dat mooi binnen de perken.
  • Voeder niet overmatig: een overdaad aan voer blijft achter en bedekt de wanden en bodem van de vijver. Dat zorgt voor een snelle groei van algen.
  • Kies voor de juiste planten om de vijver mee in te vullen: snelgroeiende planten voorkomen algengroei.
  • Onderhoud van de vijver: een goede filtratie en regelmatig onderhoud van de vijver gaat algengroei tegen.
  • Bestrijd algen met Algasin, een trefzekere oplossing tegen draadalgen.

Onderhoud koivijver door Unikoi

vijver Onderhoud Al dit onderhoud voor je koivijver is zeker belangrijk net voor de lente en winter. Je moet je vijver dan ook lenteklaar en winterklaar maken. Onderhoud van een koi vijver vraagt dus een zekere inzet die je als koi liefhebber zult moeten hebben om je onderhoud zelf te doen. Daarom kan het handig zijn om dit te laten doen door professionals. Een propere vijver betekent namelijk gezonde en sterke koi karpers. Hier bij Unikoi bieden wij onderhoudscontracten aan die jou kunnen helpen bij het onderhouden van je vijver. Je kan hierbij kiezen voor een contract met een eenmalig onderhoud van je vijver. Dan neem je zelf regelmatig het onderhoud op jou en laat je eenmalig een groter onderhoud doen door ons. Je vijver gezond houden is daarbij essentieel. Je kan ook kiezen voor een volwaardig onderhoudscontract waarbij we het volledige onderhoud voor onze rekening nemen. Zo kan je er zeker van zijn dat je koi karpers in de properste omgeving kunnen zwemmen. Als je vragen hebt over deze onderhoudscontracten of over hoe je je koi vijver zelf onderhoudt, kan je altijd contact met ons opnemen. Wij helpen je graag verder met al je vragen.