Hoe mijn vijver lenteklaar maken?

Vijver lenteklaar maken

De lente is gestart en de temperatuur van het water stijgt. Daarom zijn er een aantal belangrijke aanpassingen aan jouw vijver nodig om de gezondheid van jouw koi te garanderen. Jouw vijver lenteklaar maken is dus een kwestie die je zeker moet aanpakken. Koi karpers moeten zich net als iedereen aanpassen aan het warmere weer. In dit artikel leggen we jou haarfijn uit hoe jij jouw koi kan ondersteunen in de overgang naar het warmere weer. Met deze tips zorg je ervoor dat jouw koi zorgeloos die aanpassing kunnen verteren.

Vijver lenteklaar maken: stappenplan

Een gezonde vijver is cruciaal voor de gezondheid van koi. Als het water van jouw vijver een temperatuur van 8 graden bereikt, kan je aan de lenteschoonmaak beginnen. Je haalt dan best zoveel mogelijk algen manueel weg. Daarnaast controleer je grondig de kwaliteit van het water en stuur je bij waar nodig. Ook de filters hebben nood aan een reinigingsbeurt zodat al het dood materiaal en slijk weg is. Zo zorg je ervoor dat jouw vijver geen broeihaard wordt voor eventuele ziektes of parasieten. Om zeker te zijn controleer je zelf of laat je jouw vijver controleren op dergelijke parasieten. Indien er weldegelijk parasieten in het water aanwezig zijn, behandel je met de juiste producten. We raden ook aan om je UV-lampen te vervangen zodat het water zeker niet groen wordt.

ProBites koivoer spring-autumn

Kies de juiste voeding

Na hun winterslaap worden koi karpers in de lente weer actief en hebben ze dan ook de juiste voeding nodig. Starten doe je best met lichte voeding zoals Probites Spring Autumn. Deze zijn zeer makkelijk verteerbaar en houdt jouw koi op gewicht voor een optimaal afweersysteem.

Biobooster voor een nette vijver

Nette vijver

Als het water zo’n 10 tot 12°C graden heeft bereikt, dan kan je best Biobooster aanhet water toevoegen. Zo zorg je ervoor dat jouw vijver en jouw vissen optimaal worden geactiveerd voor het voorjaar. Ook zorgt Biobooster ervoor dat resten van algen en ander vuil komen bovendrijven. Met een fijn schepnet kan je die resten dan van het oppervlak gaan scheppen en hou je jouw vijver kraaknet.

Malamix hoogwaardig koivoor voor optimale weerstand

Extra vitaminen

Voeg vanaf 10°C watertemperatuur Malamix vitaminen toe aan het water. Deze vitaminen versterken de slijmlaag bij vissen waardoor afweerversterkers beter worden opgenomen. Meng zeker ook Malamix Food tussen je ander koivoer. Malamix food is hoogwaardig koivoer samengesteld door koidokter Maarten Lammens en geeft koi vissen een optimale weerstand.

Vijver lenteklaar laten maken door een expert

Heb je geen ervaring met het lenteklaar maken van jouw vijver of twijfel je over de juiste aanpak? Unikoi is gespecialiseerd in koi karpers, vijveraanleg en vijveronderhoud. Kom dus gerust eens langs in onze winkel voor deskundig advies of boek een afspraak om jouw vijver te onderhouden en lenteklaar te maken.