Hoe mijn vijver winterklaar maken?
De herfst is duidelijk in het land en de winter is in aantocht. Om de gezondheid van jouw koi te garanderen, neem je best enkele voorzorgsmaatregelen. Jouw vijver winterklaar maken is een handeling die je beter niet vergeet! De strenge wintermaanden zijn namelijk behoorlijk belastend voor jouw koi karpers. In dit artikel leggen we je uit hoe je jouw koi moet verzorgen vlak voor, tijdens en na de winter. Met deze tips blijven jouw koi gezond en komen ze goed de winter door, ook wanneer het buiten bar en koud wordt.
Voorbereidingen in de herfst
Voor het begin van de winter gaan jouw koi alvast op een trager tempo leven. In de winter gaat het leven voor koi wat trager. De herfstmaanden zijn de perfecte periode om jouw vijver in orde te brengen voor de komende koude. Tijdens de herfst kan je ervoor zorgen dat jouw koi nog een beetje extra aansterken om gezond de winter in te gaan. De herfst is dan ook een goede periode om nog enkele handelingen uit te voeren om de gezondheid van de koi te verbeteren.
Deze onderhoudshandelingen voer je best tijdens de herfst uit:
- Verwijder of vermijd zo veel mogelijk bladafval in de vijver. Dat doe je door een degelijk afdeknet te spannen of regelmatig de bladeren met een schepnet te verwijderen. Bladafval gaat rotten en zorgt voor een stevige algengroei in het voorjaar.
- Geef aangepaste herfstvoeding waardoor jouw koi voldoende aansterken. Kies voor een complete herfstvoeding zoals ProBites Spring Autumn of Yugen immuun versterkende voeding.
- Boost de immuniteit van jouw vissen met de Malamix vitaminen mix.
- Voeg winterbacteriën toe aan jouw vijver. Deze bacteriemix is speciaal ontworpen om ook werkzaam te zijn in koud water. Bovendien breken ze ook bij lagere temperaturen nog steeds afvalstoffen af.
- Berg het zomervoer goed op. Zowel zomervoer, groeivoer en kleurvoer bewaar je best op een droge, donkere plaats, weg van ongedierte.
- Zorg voor een optimale waterkwaliteit aan het einde van de herfst. Je kan gerust langskomen in onze winkel om je vijverwater te laten testen.
Vijver winterklaar maken bij de start van de winter
Tijdens de wintermaanden gaat het leven in jouw vijver een stuk trager. Bij het intreden van de eerste vorst moeten jouw vissen dus goed sterk en gezond zijn. Zo maken ze meer kans om heelhuids doorheen de koude periode te komen.
Zorg dat je voor de echte vrieskoude deze handelingen nog uitvoert:
- Reinig je vijverfilters en natuurfilters.
- Stofzuig de bodem van de vijver. Let op dat je de vissen niet teveel stoort wanneer je gaat stofzuigen. De koi hebben hun ritme al flink vertraagd.
- Zet de UV lampen uit of verminder de capaciteit van de lampen.
- Voeg regelmatig winterbacteriën toe aan het vijverwater.
- Controleer de vissen vlak voor de winter. Deze controle kan je zelf uitvoeren, maar je kan ook kiezen om een gespecialiseerd koi arts langs te laten komen.
Controleer jouw koi karpers bij aanvang van winter
Een controle van jouw koi karpers bij de aanvang van de winter zorgt ervoor dat je een goed beeld krijgt van de gezondheid van de vissen. Heb je ervaring met het winterklaar maken van vijvers en koi karpers? Dan kan je deze controle eventueel zelf uitvoeren. Ben je niet zeker van jouw expertise? Dan laat je best een gespecialiseerd koi arts langskomen om jouw koi te controleren op verzwakking of ziekte.
Karperpokken
Van zodra het water in de vijver kouder wordt, kunnen koi karpers last krijgen van karperpokken. Deze aandoening is een normale reactie op het kouder worden van het water. Karperpokken zijn niet besmettelijk voor de andere vissen, maar deze opvallende verschijning is vaak verontrustend voor de eigenaars van de vissen. Karperpokken uiten zich in witte knobbels of blaasjes op de huid van de vissen. De aandoening verdwijnt vanzelf wanneer de temperatuur van het water terug stijgt. Informeer je zeker over hoe je aan de slag gaat met het bestrijden van koi parasieten.
Vijveronderhoud tijdens de winter
Ook tijdens de wintermaanden doe je er goed aan om een oogje in het zeil te houden. De vissen leven aan een trager tempo van zodra de temperatuur van het water daalt. Uiteindelijk leggen ze zich op de bodem van de vijver en beginnen aan hun winterslaap. Het gebeurt dat de vissen allemaal op een rij gaan liggen. Ze kunnen zich zelfs op hun zij kantelen. Al deze bewegingen zijn normaal.
- Controleer regelmatig of de slapende vissen nog leven. Dat doe je door de kieuwen en vinnen van de vissen in de gaten te houden op bewegingen. Por ze zeker nooit aan met een stok, want dan wek je ze uit hun winterslaap.
- Beperk de stroming in het vijverwater zodat de vissen geen last hebben van het bewegende water.
- Hang een beluchtingsapparaat met luchtsteen in de vijver. Zo blijft er een gat in het ijs en kan de ontgassing van de vijver blijven doorgaan.
- Bij langere vrieskou kan je ervoor kiezen om het water van de vijver te verwarmen.
- Laat de filter zo lang mogelijk aanstaan.
Vijveronderhoud bij vriestemperaturen
Het is zo ver! Het weerbericht voorspelt vrieskoude. Eén nachtje vriestemperaturen is nog niet voldoende om jouw vijver onder een ijslaag te bedekken. Jouw vissen kunnen best tegen een klein beetje koude. Wanneer er aanhoudende vrieskou wordt voorspeld, neem je best wel enkele voorzorgsmaatregelen.
- Zorg voor een ijsvrij gat in de vijver zodat de ontgassing van de vijver kan blijven doorgaan. Dat doe je met een beluchtingsapparaat met luchtsteen.
- Verwarm eventueel de vijver
- Zet de filters pas uit als het echt gaat vriezen. Zorg dat er zo weinig mogelijk water in het filter of de leidingen achterblijft om te voorkomen dat deze kapot springen.
- Klop nooit zomaar gaten in het ijs! De trilling die daardoor worden veroorzaakt, zorgt voor stress bij de vissen.
- Controleer meermaals per dag de vijver en vissen. Het kan gebeuren dat er een ijslaag op de vijver staat, maar dat het water toch wegloopt uit de vijver. Zo kunnen je vissen zonder water komen te zitten. Het kan ook gebeuren dat de ijslaag op de vissen valt.
Snelle handelingen bij noodgevallen
Soms gebeurt het dat de vijver plots lekt of dat er iets mis gaat in de vijver. Bij schade of andere problemen kan je genoodzaakt zijn om de vissen naar een ander bassin over te brengen. Dit doe je best enkel in noodgevallen. Je mag ook steeds contact met ons opnemen met vragen of om professioneel advies in te winnen.
- Plaats jouw vissen in een ander bassin alleen als er geen andere oplossing voorhanden is.
- Zorg dat de temperatuur in het nieuwe bassin niet meer dan 3°C verschilt met de temperatuur in het oorspronkelijke bassin.
- De koi karpers ondervinden stress van de verplaatsing. Verzorg ze goed!
- Controleer de vissen of contacteer een gespecialiseerde koi arts voor verdere controle.
- Zorg dat je altijd een noodbassin of koi tank klaar hebt staan voor noodgevallen.
Vijver terug zomerklaar maken na de winter
Wanneer de temperatuur terug gaat stijgen, worden jouw vissen opnieuw actief. Ze gaan weer rond zwemmen en vragen om voedsel. Tijdens deze periode geef je de vissen best niet meer voedsel dan ze effectief opeten. Je begint best met kleine porties. Blijft het voer te lang liggen? Dan stop je best even met voeren. Zorg voor een optimale leefomgeving voor de vissen. In het voorjaar komt de algengroei namelijk snel weer op gang, terwijl jouw vissen nog niet helemaal wakker zijn. Je zorgt dus best voor een optimale conditie van de vijver.
- Voeg voldoende bacteriën toe om de algengroei tegen te gaan.
- Bouw het voederen terug geleidelijk op. Blijft het voer te lang liggen? Stop dan even met voederen.
- Reinig de filters.
- Controleer de vissen op ziektes en verwondingen
- Laat regelmatig het vijverwater testen
- Start weer met lente of zomervoer
- Berg de afdeknetten veilig op
- Breng stap voor stap terug stroming in het water
- Geef jouw koi een immuniteit boost met de juiste voeding
Vijver winterklaar laten maken door een expert
Heb je geen ervaring met het winterklaar maken van jouw vijver of twijfel je over de juiste aanpak? Unikoi is gespecialiseerd in koi karpers, vijveraanleg en vijveronderhoud. Kom dus gerust eens langs onze winkel voor deskundig advies of boek een afspraak om jouw vijver te onderhouden en winterklaar te maken.