Hoe hou ik mijn vijver gezond?

Hoe hou ik mijn vijver gezond?

Een gezonde vijver is essentieel voor een goede gezondheid van de vissen en planten die erin leven. Schimmels, algen en andere vervuiling zorgt ervoor dat de leefomgeving van de vissen achteruit gaat en dat je vissen ziek worden of zelfs sterven. Je doet er dus goed aan om jouw vijver goed te onderhouden. Maar hoe doe ik dat? Hoe hou ik mijn vijver gezond?

Wat is een gezonde vijver?

Een gezonde vijver biedt de optimale condities voor levende organismen, of dat nu planten, goudvissen of koi karpers zijn. De balans tussen de verschillende componenten in het water is belangrijk. Maar het vinden van die perfecte balans is niet altijd even makkelijk. Het is vaak moeilijker om een kleine vijver in balans te houden dan een grote vijver.

Hoe hou ik mijn vijver gezond?

Om je vijver gezond te houden of te krijgen, kan je enkele stappen ondernemen die de kwaliteit van het vijverwater verbeteren.

Test het water: meten is weten!

WatertestHet uitvoeren van een watertest is de makkelijkste manier om te controleren of je vijver in goede conditie verkeert. Door het water te testen vergaar je een heleboel inzicht in de balans en de bestanddelen in het water.

Deze tests kan je uitvoeren om een beter beeld te krijgen van de actuele bestanddelen van het water:

Alle tests zijn afzonderlijk verkrijgbaar, maar wanneer je regelmatig het vijverwater wil controleren, kan je ook kiezen voor een test lab kit. Deze bevat alle nodige tests in een handig koffertje.

Installatie van een zuurstofpomp

Een goede zuurstofpomp zorgt ervoor dat er voldoende zuurstof aanwezig is in het vijverwater. Zuurstofarm water vormt geen goede leefomgeving voor koi. Vijvers die diep zijn of die regelmatig in de vlakke zon liggen, zijn vaak zuurstofarm en vormen dus geen goede leefomgeving voor de vissen. Ook ondiepe vijvers en vijvers die in de schaduw liggen kunnen geoptimaliseerd worden met een goede zuurstofpomp.

Installatie van een goede filter

Een goede filterpomp zorgt voor de afvoer van vuil en schadelijke stoffen uit het vijverwater. Let erop dat je een filterpomp kiest die de juiste capaciteit heeft voor jouw vijver. Een te zware filter zal te veel noodzakelijke componenten uit het water verwijderen. Een te kleine filter is dan weer minder efficiënt in het verwijderen van vuil en afval. Het filter in de filterpomp moet met regelmaat vervangen worden om een goede werking te garanderen.

Algen voorkomen of bestrijden

AlgenproductAlgen zijn niet alleen een doorn in het oog van vijver liefhebbers. Ze zijn ook schadelijk voor het leven in jouw vijver, zowel voor de vissen als voor de planten. Het is dus belangrijk dat je algen voorkomt of bestrijdt.

Algen voorkomen is niet altijd mogelijk, maar met deze tips verklein je de kans op algen in jouw vijver:

  • Beperk direct zonlicht: zonlicht versnelt de groei van algen in vijverwater.
  • Beperk het aantal vissen per kubieke meter water: vissen vervuilen het water, maar met een goede balans blijft dat mooi binnen de perken.
  • Voeder niet overmatig: een overdaad aan voer blijft achter en bedekt de wanden en bodem van de vijver. Dat zorgt voor een snelle groei van algen.
  • Kies voor de juiste planten om de vijver mee in te vullen: snelgroeiende planten voorkomen algengroei.
  • Onderhoud van de vijver: een goede filtratie en regelmatig onderhoud van de vijver gaat algengroei tegen.
  • Bestrijd algen met Algasin, een trefzekere oplossing tegen draadalgen

Goede balans van micro-organismen

Unikoi Bacti PearlsEen goede balans van micro-organismen in de vijver is van groot belang. Deze organismen ruimen afval op en zetten het om in kooldioxide. Het gebruik van de juiste vijver bacteriën, zoals Bacti Pearls, zorgt voor een mooi evenwicht in de vijver. Lees zeker ook onze blog over de beste bacteriën voor jouw vijver.

Vijver gezond houden met kwalitatieve producten

De micro biotoop van jouw vijver is een kwetsbaar stukje natuur. Het is niet altijd evident om de perfecte balans te vinden. Door gebruik te maken van slim bedachte en kwalitatieve producten, zorg jij ervoor dat jouw koi karpers sterk en gezond blijven in een gezonde vijver.

Heb je vragen over de gezondheid van jouw vijver of ben je op zoek naar professioneel advies bij de aanleg of het onderhoud van je vijver? Neem gerust contact op met Unikoi. We zijn gespecialiseerd in vijvers en geven je graag wat meer informatie over de verschillende producten en hun werking!