Stappenplan voor vijver aanleggen

Stappenplan voor vijveraanleg

Het voorjaar komt eraan en we denken collectief aan de aangename uurtjes die we in onze tuin zullen doorbrengen deze zomer. Ook de aanleg van een vijver staat op ons to-do lijstje! In dit artikel geven we je graag enkele tips voor de aanleg van een nieuwe vijver. Volg dit stappenplan voor vijver aanleggen voor een zorgeloze en aangename zomer mét vijver in jouw tuin!

Een vijver aanleggen is niet meteen een simpele klus. Het is van belang dat je goed nadenkt over je werkwijze en dat je goed op de hoogte bent van de verschillende opties en mogelijkheden. Toch is het erg leuk wanneer jouw vijver uiteindelijk af is en wanneer jij kunt genieten van de vruchten van je arbeid! Heb je al een tuin, maar nog geen vijver? Dan denk je best eerst eens na over wat je juist verwacht van je vijver en hoe je wil dat die er uit ziet.

Stap 1: welke vijver wil je aanleggen?

Welk type vijver wil je graag aanleggen en hoe moet de vijver er uit gaan zien? Deze keuzes zijn erg persoonlijk en je mag alle aspecten van het ontwerp van jouw vijver dan ook zelf kiezen.ouw vissen ondervinden geen nadelen van een verschillend ontwerp. Zij zwemmen even graag in een rechthoekige vijver als in een ronde vijver. Het gaat dus vooral over je eigen keuzes.

Strakke formele vijver aanleggen

Stappenplan voor vijveraanleg: strakke vijver aanleggenStrakke vijvers herken je aan de bruuske overgang tussen water en land. Voor de vijveraanleg voor koi wordt tegenwoordig vaak teruggegrepen naar rechte structuren of L-vormen. Vaak in kleinere, omheinde tuinen komen deze beter tot hun recht dankzij de reeds aanwezige lijnen.

Natuurlijke, organische vijver aanleggen

Stappenplan voor vijveraanleg: natuurlijke vijver aanleggen

Bij natuurlijke vijvers is de overgang tussen water en land meer geleidelijk, met bijvoorbeeld een moeraszone tussenin, zoals je ze in de natuur zou tegenkomen. Uiteraard hebben deze vijvers meer ruimte nodig, maar ze hebben ook een meer ongedwongen, natuurlijke uitstraling.

Natuurlijke zwemvijver aanleggen

Stappenplan voor vijveraanleg: zwemvijver aanleggen

Wens je een zwemvijver? Hou dan in gedachten dat dit geen zwembad is maar een natuurlijk gegeven. Je kunt zomaar visjes en andere beestjes tegenkomen terwijl jij binnenkort baantjes trekt in jouw vijver. Hou er zeker rekening mee dat het aantal zwemdagen serieus beperkt worden als je de vijver niet verwarmd. Als je de vijver wel gaat verwarmen, moet je wel voor een degelijk filtratie systeem nodig.

Een koi vijver aanleggen

Stappenplan voor vijveraanleg: koi vijver aanleggenWens je liever een koivijver? Hou er dan rekening mee dat dit de duurste vorm van vijver is, er worden hoge eisen gesteld aan filtratie, waterkwaliteit en watervolume. Hou ook rekening dat een koivijver enige verantwoordelijkheid met zich meebrengt.

Stap 2: de voorbereidingen

Nadat je beslist hebt welk type vijver je in jouw tuin wil aanleggen, kan je starten met de voorbereidingen. Tijdens deze voorbereidingen beantwoord je best even deze vragen voor jezelf, zodat je ons stappenplan voor vijveraanleg beter kan volgen.

Welke type vijver wil je aanleggen?

Er zijn heel wat verschillende mogelijkheden voor het aanleggen van jouw vijver:

  • Een kuil in de grond met vijverfolie erin
  • Een keurig gemetste bak
  • Een voorgevormde bak of voorgevormde polyester vijver
  • Sandwichpanelen

Ga je voor een vijverfolie of ga je voor polyester? En wat met de materialen die je als afwerking gaat gebruiken? Hou er rekening mee dat niet alle materialen even geschikt zijn voor het buitenleven en sommige zelfs schadelijk kunnen zijn voor de vissen in jouw vijver.

Hoe groot wil je de vijver aanleggen?

Vijverontwerp

Wanneer je eenmaal een idee hebt van het type vijver dat je wil, kan je beginnen met het uittekenen van het plan. Je tekent best een plattegrond van jouw tuin en implementeert daarin de vijver. Denk bij een siervijver vooral goed na over welke plaats de vijver in al zijn pracht laat schitteren. Deze vijvers vind je voornamelijk in het midden en achter in de tuin terug.

Bij zwemvijvers wil je straks kunnen genieten van de zon. Ga na waar de zon zich in de zomer bevindt en neem dit zeker mee in de plaatsing van je zwemvijver. Het water zal sneller warm worden met meer zonuren en je zal meer zwemplezier hebben.

Bij een koivijver zoek je dan weer beter een plaats dicht tegen de woning. Bij dit type vijver draait alles om visueel genot. Een koivijver achteraan in de tuin leggen kan, maar je zal er veel minder geniet van hebben. Bovendien heb je het bijkomstig voordeel dat een vijver dicht tegen de woning veel minder interessant is voor roofdieren.

Welke filtertechnieken ga je gebruiken?

VijverfilterWelke filtratie ga je gebruiken en is deze voldoende groot? Is jouw filtratiesysteem geschikt voor het type vijver dat je straks gaat maken?

Je wil straks jouw vijver zo prachtig mogelijk gaan houden. Vooral bij zwem- en koivijvers is de filtratie heel belangrijk. Het draait niet alleen om “helder” water, maar ook om “gezond” water. Een vaak gemaakte fout is het gebruik van een ongeschikte of onvoldoende groot filter. Laat je zeker adviseren om een gefundeerde filterkeuze te maken en teleurstellingen in de toekomst te vermijden.

 

Waarop letten bij het design van jouw vijver?

Voordat je het design van jouw vijver finaliseert, kijk je best even of je aan al deze dingen hebt gedacht:

  • Welke vissoorten wil je houden op de vijver?
  • Welke beplanting wil je planten in de vijver?
  • Krijgt jouw vijver voldoende zonlicht per dag?
  • Kies je voor een voorgevormde polyester vijver of ga je aan de slag met vijverfolie?

Stap 3: het uitgraven van de vijver

Wanneer je eenmaal goed voorbereid bent en de exacte locatie van de vijver kent, kan je beginnen met de graafwerken. De volgende stap in het stappenplan voor vijveraanleg is het uitgraven van de vijver. Afhankelijk van de afmetingen van de vijver en je eigen werklust, kan je ervoor kiezen om zelf een spade in de hand te nemen of om een graafmachine te huren voor een dagje.

Uitgraven van voorgevormde polyester vijver

Wanneer je gekozen hebt voor het gebruik van een voorgevormde polyester vijver, markeer je best eerst de vorm van de vijver met paaltjes. Je geeft de contouren van de vijver weer en creëert een holte met de juiste afmetingen en diepte. Je kan best enkele centimeters overlaten aan de zijkanten, die je na de plaatsing van de voorgevormde vijver netjes weer kan opvullen met zand.

Uitgraven van de vijver met vijverfolie

Heb je gekozen voor een natuurvijver met vijverfolie? Dan ben je ietwat vrijer in het uitgraven van de ruimte voor de vijver. Zorg ervoor dat je gebruik maakt van verschillende plateaus op de bodem van de vijver. Deze plateau’s zijn later erg handig voor het planten van waterplanten. Je graaft het gat voor de vijver best zo’n 10 centimeter dieper dan de uiteindelijke diepte van jouw vijver. Je gaat de vijverfolie namelijk bedekken met substraat, vijveraarde en grind.

Stap 4: vissen op jouw vijver zetten

Nadat de vijver helemaal is uitgegraven, kan deze met water worden gevuld. Het Belgische kraantjeswater is van goede kwaliteit en kan gebruikt worden voor vijvers. Het is wel aan te raden om het water daarna nog te behandelen met de juiste additieven zodat het leefbaar wordt voor jouw vissen.

Nadat de vijver gevuld is met water kan je aan vissen beginnen denken. Veel mensen kiezen voor onze koi karpers om op hun vijver te zetten. Deze Japanse vissen zijn kleurrijk en mooi om naar te kijken. Maar je kunt natuurlijk ook voor andere vissoorten kiezen.

Stap 5: onderhoud van jouw vijver

Een vijver bezitten, eindigt niet bij de aanleg. Jouw vijver heeft natuurlijk ook onderhoud nodig. Je moet met regelmaat de filters reinigen en vervangen. Daarnaast moet je ook de kwaliteit van het water controleren en eventueel stappen ondernemen om de waterkwaliteit te verbeteren.

Sommige mensen kiezen ervoor om zelf hun vijver te onderhouden, maar je kunt ook rekenen op de services van Unikoi. Doe beroep op de expertise van professionals om jouw vijver in optimale staat te houden. Kies voor een onderhoudscontract bij Unikoi zodat jij zorgeloos van jouw vijver kan genieten.

Het budget voor aanleggen van een vijver

Heb je een budget voor ogen voor de aanleg van een vijver? Je moet niet alleen denken aan het budget voor de effectieve aanleg van jouw nieuwe vijver, maar ook aan de filtratie en het onderhoud in de toekomst.

Unikoi heeft tal van realisaties qua vijveraanleg op het conto, met vijvers van €5.000 tot €100.000. We kunnen je dan ook helpen met de aanleg van je vijver of met bepaalde handelingen die je liever niet zelf wil doen. Afhankelijk van jouw speciale wensen, extreem grote vijvers of extra hulp door reeds voorziene graafwerken kunnen deze bedragen stijgen of dalen.

Je hebt nu een idee over welke vijver, filter en afwerking je wil. Eens jouw vijver is aangelegd, begint je vijververhaal pas. Je hebt waarschijnlijk een budget in gedachten voor de aanleg van je vijver, en hopelijk ook voor de filter, maar heb je ook nagedacht over het onderhoud dat jouw vijver straks nodig heeft? Denk daarbij bijvoorbeeld aan opstart producten, toebehoren en voeding voor de koi, het behouden van de waterkwaliteit en bijkomende kosten zoals waterverbruik en elektriciteitsverbruik.

Welke problemen bij het aanleggen van een vijver?

De aanleg van een vijver vergt veel denkwerk, fysieke inspanning en brengt mogelijks heel wat zorgen met zich mee. Denk goed na waar de leidingen moeten komen.

Maak een stappenplan voor vijveraanleg en laat je regelmatig adviseren tijdens het constructieproces.

Ga na of de plaats waar de vijver moet komen een goede locatie is:

  • Zitten er geen regenputten in de weg?
  • Liggen er geen waterleidingen of elektriciteitskabels in je graafzone?
  • Hoe diep kan je graven?
  • Blijf je ver genoeg van de omheining weg?
  • Houd je voldoende afstand van bestaande bomen en diepliggende wortels?
  • Wat met mogelijke overlast naar de buren toe?
  • Ben je zeker dat je project budgettair en technisch haalbaar is?

Noodplan voor jouw vijver

Bij de aanleg van een nieuwe vijver, denk je best meteen ook aan een noodplan. Wat ga je doen als alles plots helemaal fout loopt? Beschik je over eenkoinet om de vissen uit de vijver te scheppen? Heb je een koisok en een koibowl voor het vangen en controleren van jouw vissen als ze ziek zouden worden?

Hulp nodig bij de aanleg van jouw vijver?

Wil je graag een prachtige vijver in jouw tuin, maar weet je niet goed hoe of waar te beginnen? Unikoi is een expert in de aanleg en het onderhoud van vijvers. We helpen je dan ook graag verder bij de aanleg van jouw nieuwe vijver. We kunnen het hele project voor je uitvoeren, maar we kunnen ook een deel van het project uitvoeren. Klant is koning en Unikoi helpt jou waar nodig! Neem contact met ons op om de mogelijkheden voor jouw project te bespreken!