Koi parasieten bestrijden met de juiste medicijnen

Koi parasieten bestrijden

Parasieten zijn organismen die het op jouw vissen hebben gemunt. Het is een veel terugkerend kwaaltje dat iedere vijverliefhebber probeert te voorkomen, maar wat niet altijd mogelijk is. Op een dag ontdek je dan dat jouw koi karpers het slachtoffer zijn geworden van een parasiet. Gelukkig kan je koi parasieten bestrijden met de juiste medicijnen.

Lees hier meer over de meest voorkomende parasieten en hun behandelingswijze.

Wat zijn koi parasieten?

Parasieten zijn levende organismen die een ander levend organisme of gastheer nodig hebben om te kunnen overleven. Iedere mens of dier krijgt in de loop van het leven wel eens te maken met parasieten, ook jouw koi karpers.

Sommige parasieten zijn altijd aanwezig en vormen niet meteen een risico voor de gezondheid van de vissen, maar een heleboel andere parasieten moeten wel degelijk bestreden worden om de gezondheid van de vissen in stand te houden.

Meest voorkomende koi parasieten

Er bestaan een heleboel parasieten die graag in de buurt van jouw koi karpers blijven. Een koi met een goede weerstand kan zich in veel gevallen beschermen tegen de parasieten. Vooral parasieten die in het begin van de lente jouw koi besmetten, zijn gevaarlijk. Tijdens de lente zijn de koi nog verzwakt van de winter en hebben ze meer moeite om zelf de parasieten te bestrijden.

De lente is dan ook de periode waarin je best regelmatig jouw koi controleert op parasieten en andere ziekteverschijnselen.

Huidworm

Koi parasieten bestrijden: huidworm of GyrodactylusHuidworm of Gyrodactylus nestelt zich in de huid van de koi karpers, waar de parasiet zich voorplant. De vissen hebben best last van deze aandoening en je ziet dat ze zich vaker tegen de kant van de vijver of tank gaan schuren.

Huidwormen kunnen bestreden worden met Sera Opnipur.

Andere wormen

Koi parasieten bestrijden: kieuwwormNaast huidwormen kunnen koi last hebben van verscheidene andere soorten worden, zoals kieuwworm, draadworm, ankerworm en een heleboel andere parasitaire wormen die het op jouw koi karpers gemunt hebben. Niet ieder type wormen is even makkelijk te herkennen.

Gelukkig kunnen de meeste wormen bestreden worden met de juiste koi medicijnen. Zo werkt Sera Omnipur bijzonder goed tegen de meeste soorten wormen.

Trichodina

TrichodinaTrichodina is een veel voorkomende parasiet bij koi karpers. Dit eencellige organisme sterft bijzonder snel af wanneer het geen gastheer heeft. Je doet er bij een Trichodina besmetting goed aan om de besmette vis in een aparte quarantainebak onder te brengen tot deze is genezen.

Trichodina kan behandeld worden met Sera Opnipur.

Chilodonella

ChilodonellaChilodonella is ook een kleine parasiet die veel schade kan aanrichten. Deze parasiet nestelt zich in eerste instantie op de kieuwen van de koi, waardoor deze vaker gaat schuren tegen de rand van de vijver of tank. In een later stadium wordt ook de huid aangetast en zie je een vertroebeling van de huid.

Het bestrijden van Chilodonella doe je met Sera Opnipur.

Witte stip

Witte stippen of IchthyopthiriusDe witte stippen ziekte bij koi karpers wordt ook veroorzaakt door een parasiet: Ichthyopthirius. Dit eencellige organisme voelt zich lekker onder de huid van vissen. Daar plant het zich voort en zorgt het voor overlast voor de vis. Aangetaste vissen vertonen witte stippen op huid en kieuwen. Nadat de parasiet zich voldoende heeft voortgeplant in de huid van de vis, zullen de witte stippen barsten en verspreidt de parasiet zich razendsnel in het vijverwater.

De witte stippen ziekte is bijzonder besmettelijk en dodelijk voor jouw vissen. Een goede en snelle behandeling is dus noodzakelijk. Je kunt deze parasiet bestrijden met FMC-50.

 

 

 

Hoe herken je een zieke vis?

Dat er een heleboel parasieten bestaan die vissen kunnen ziek maken, dat is wel duidelijk. Maar hoe weet je of jouw vissen last hebben van parasieten? Deze symptomen of gedragswijzigingen zien we vaak bij koi karpers die ziek of  besmet zijn met een schadelijke parasiet.

  • Met de huid schuren langs voorwerpen of randen in de vijver
  • Het dichtknijpen van de vinnen tegen het lichaam
  • Lusteloos en loom gedrag
  • Veelvuldig bij de bodem van de vijver liggen
  • Vaker uit het water springen dan gewoonlijk
  • Grauwe of slijmerige huid
  • Rode of witte vlekken vertonen

Advies bij koi parasieten bestrijden?

Unikoi is gespecialiseerd in koi karpers. We hebben ervaring met zowel gezonde als zieke vissen en kunnen je dan ook voorzien van professioneel advies over de gezondheid van jouw koi. Heb je vragen over ziektes of over onze medicijnen om parasieten te bestrijden? Of ben je op zoek naar de juiste plek om medicijnen voor vijvervissen te kopen? Neem gerust contact met ons op!