Hoe bepaal je de waarde van koi?

Hoe bepaal je de waarde van koi?

De waarde van koi is een veel besproken onderwerp. Het is een feit dat sommige koi heel wat waard zijn terwijl andere koi dan weer als gewone vissen worden beschouwd. Maar hoe bepaal je de waarde van koi karpers en waar moet je op letten bij de waardebepaling?

Algemene gezondheid van de koi karper

Als eerste norm voor de waarde van koi karper, wordt er naar de algemene gezondheid gekeken. Een koi die er niet gezond uit ziet, is alvast minder waard. Je zorgt er dus sowieso best voor dat de koi waarvan je de waarde laat bepalen in goede gezondheid verkeert. Onder deze kwaliteitscontrole valt ook de manier waarop de vis zich beweegt. Zwemt de vis elegant en heeft deze een levendig voorkomen? Een gezonde, vitale vis is het meeste waard. Japanse koi zijn zo het meest waard door het langere behoud van kwaliteit.

Vorm van de koi

Vorm van de koiEen koi met een mooie, typische vorm is meer waard dan een koi met afwijkende vormen. Hierbij wordt er gekeken naar symmetrie, eventuele afwijkingen en de globale vorm van het lichaam van de vis. In het beste geval heeft de vis een mooie torpedo vorm.

Ook de vinnen worden aan een onderzoek onderworpen. Die moeten ook symmetrisch zijn en in de juiste hoek aan het lichaam zitten. Daarnaast moeten de vinnen ook de juiste grootte hebben, in relatie tot het lichaam.

Kleuren en kleurencombinatie

De kleuren en kleurcombinaties van koi zijn een interessant gespreksonderwerp! Zo zijn fokkers altijd op zoek naar koi met de perfecte kleuren en combinaties. Is de kleur van jouw koi perfect zuiver en heeft deze een goede verzadiging? Dan is jouw koi sowieso meer waard. Onzuiverheden zorgen voor een daling in de waarde.

Ook de randen tussen de verschillende kleuren moeten net afgelijnd zijn. Wazige lijnen zijn minder interessant. Patronen en kleurcombinaties zijn nu eenmaal het mooist wanneer de kleuren mooi vol zijn en wanneer de verschillende kleuren duidelijk van elkaar gescheiden zijn. Dat is dan ook het schoonheidsideaal waarnaar de meeste koi liefhebbers en fokkers op zoek gaan.

Lengte en leeftijd van de koi karper

Baby koi

Uiteraard kunnen de leeftijd en afmetingen niet ontbreken in deze lijst. Koi worden gemiddeld zo’n 25 tot 30 jaar oud. De leeftijd is dus zeker niet onbelangrijk.

De allerjongste koi zijn nog erg klein. Het is bij deze vissen nog niet makkelijk om in te schatten hoe de vis verder zal evolueren. Je kan een jonge koi karper vaak goedkoop aanschaffen. De manier waarop jij de koi verzorgt, zal dan zeker van belang zijn voor de verdere evolutie van de vis en of deze erg waardevol wordt of niet. Volgroeide koi met de juiste kleuren, afmetingen en karaktertrekken zijn het meest waardevol.

Waarde van koi in jouw vijver bepalen

De waarde van koi is een onderwerp waarover veel wordt gediscussieerd. Experts zijn het niet altijd met elkaar eens. Iedereen heeft dan ook een eigen persoonlijke voorkeur die toch ook altijd een rol speelt. Uiteindelijk kan men concluderen dat een koi waard is wat iemand er voor wil geven.

De aspecten die we hierboven opsommen, zijn een goede houvast om je waarde voor jouw koi karper te bepalen. Hou er rekening mee dat de meningen verdeeld kunnen zijn! Wil jij de waarde van jouw koi laten bepalen of wil jij jouw koi verkopen? Neem dan zeker even contact met ons op.