Moderne vijver aanleggen

Een moderne vijver is niet alleen een prachtige aanvulling op uw buitenruimte, maar het heeft ook tal van voordelen.. Het creëren van een oase waar flora en fauna kunnen floreren, verrijkt niet alleen uw tuin, maar draagt ook bij aan het creëren van een rustgevende omgeving. In dit artikel leest u hoe u stap voor stap een moderne vijver kunt aanleggen, met tips en advies van Unikoi, uw vijverspecialist.

Je moderne vijver aanleggen met Unikoi

Unikoi heeft jaren ervaring met het aanleggen van moderne vijvers. Wil je een moderne vijver aanleggen, dan kan je ook beroep doen op onze vakmannen. Neem contact met ons op om je wensen te bespreken. We geven je graag advies over de mogelijkheden, zo kunnen wij jouw droom vijver aanleggen. Wij hebben de expertise die nodig is om van jouw moderne vijver de parel te maken die je in gedachten hebt.

Planning en ontwerp van uw moderne vijver

Voordat u begint met het aanleggen van een moderne vijver, is het belangrijk om een goed plan te hebben. Hier zijn enkele aspecten waarmee u rekening moet houden:

 • Locatiekeuze en zonlicht: Kies een locatie die minimaal 4 tot 6 uur zonlicht per dag ontvangt. Dit is belangrijk voor de groei van waterplanten en de algemene gezondheid van de vijver. Vermijd locaties met veel schaduw of onder bomen, omdat vallende bladeren de vijver vervuilen en extra onderhoud vereisen.
 • Grootte en vorm: De grootte en vorm van uw vijver hangen af van uw persoonlijke voorkeur en de beschikbare ruimte. Houd er rekening mee dat grotere vijvers gemakkelijker in evenwicht te houden zijn en minder gevoelig zijn voor temperatuurschommelingen. Moderne vijvers hebben vaak een strakke, rechthoekige vorm. Dit type vijver past goed bij moderne architectuur en tuinontwerpen.
 • Geschikte planten en dieren: Kies planten die geschikt zijn voor de waterdiepte en zonligging van uw vijver. Bij de keuze van vissen moet u rekening houden met de grootte van de vijver en de waterkwaliteit.
 • Randafwerking en beplantingszones: Zorg voor een natuurlijke overgang tussen de vijver en de omliggende tuin. Dit kan worden bereikt door de vijverrand af te werken met stenen, grind of begroeiing. Creëer beplantingszones voor verschillende soorten planten, zoals oever-, moeras- en onderwaterplanten.

Hoe moet je een moderne vijver aanleggen?

Volg deze stappen om uw moderne vijver aan te leggen:

 • Stap 1: Grondwerk en graafwerkzaamheden: Markeer de omtrek van de vijver en begin met graven. Houd rekening met de verschillende dieptes en zorg ervoor dat de bodem van de vijver egaal is. Verwijder eventuele scherpe stenen of wortels die de vijverfolie kunnen beschadigen.
 • Stap 2: Installatie vijverfolie of vijverbak: Voor een moderne vijver wordt meestal een flexibele vijverfolie (zoals EPDM) gebruikt. Leg een beschermend onderdoek op de bodem om de folie te beschermen. Plaats vervolgens de folie en zorg ervoor dat deze goed aansluit op de contouren van de vijver. Als alternatief kunt u kiezen voor een voorgevormde vijverbak, hoewel deze minder flexibiliteit biedt in vorm en grootte.
 • Stap 3: Vullen met water en testen op lekkage: Vul de vijver langzaam met water en controleer op eventuele lekkages. Als er geen problemen zijn, kunt u doorgaan met het aanbrengen van substraat en/of grind.
 • Stap 4: Aanbrengen van substraat en/of grind: Bedek de bodem van de vijver met een laag substraat (zoals vijveraarde) en/of grind. Dit helpt bij het verankeren van planten en biedt schuilplaatsen voor kleine waterdieren. Zorg ervoor dat u geen gewone tuingrond gebruikt, omdat dit de vijver kan vervuilen.

Beplanting en biodiversiteit van een moderne vijver

Bij het kiezen van planten voor uw moderne vijver is het belangrijk om inheemse en geschikte plantensoorten te selecteren. Hier zijn enkele tips:

 • Oeverplanten: Planten zoals kalmoes, zegge en watermunt gedijen in het ondiepe gedeelte van de vijver en helpen bij het stabiliseren van de oevers.
 • Moerasplanten: Moerasplanten zoals dotterbloem, watergentiaan en zwanenbloem zijn ideaal voor het moerasgebied van de vijver en dragen bij aan de waterkwaliteit.
 • Onderwaterplanten: Onderwaterplanten zoals hoornblad, waterviolier en fonteinkruid zijn essentieel voor het zuurstofgehalte in de vijver en helpen bij het voorkomen van algen.

Om de biodiversiteit te bevorderen en dieren aan te trekken, kunt u overwegen om:

 • Een ondiep gedeelte of een loopplank te creëren voor vogels en andere dieren om te drinken en te baden.
 • Schuilplaatsen en broedplaatsen voor amfibieën en insecten te voorzien, zoals houtstapels en stenen.
 • Inheemse vissen, zoals stekelbaarsjes, toe te voegen om muggenlarven onder controle te houden.

Onderhoud van een moderne vijver

Bij het onderhoud van een moderne vijver zijn er enkele zaken waar er rekening mee moet gehouden worden:

 • Vermijd algen en troebel water: Houd het evenwicht tussen planten en dieren in de gaten en zorg voor voldoende onderwaterplanten om algen te voorkomen. Eventueel kunt u een vijverpomp installeren om het water te filteren en in beweging te houden.
 • Verwijderen van dode bladeren en ander afval: Het is belangrijk om regelmatig dode bladeren en ander afval uit de vijver te verwijderen om het water schoon en gezond te houden. Dit afval kan namelijk afbreken en voedingsstoffen aan het water afgeven, wat kan leiden tot algengroei en een slechte waterkwaliteit.
 • Jaarlijks onderhoud en snoeien van planten: Voer in de herfst of het vroege voorjaar een grondige schoonmaakbeurt uit en verwijder overtollig plantenmateriaal en slib. Snoei planten indien nodig om hun groei in toom te houden en een gezond evenwicht in de vijver te behouden.
 • Winterklaar maken van de vijver: Bescherm uw vijver en zijn bewoners tegen extreme kou door eventuele vorstgevoelige planten naar binnen te halen en een luchtpomp te installeren om het wateroppervlak ijsvrij te houden.

Veiligheid en milieuvriendelijke maatregelen

Bij het aanleggen van een moderne vijver zijn er enkele veiligheids- en milieuvriendelijke maatregelen die u kunt treffen:

 • Veiligheidsaspecten voor kinderen en huisdieren: Zorg ervoor dat de vijver veilig is voor kinderen en huisdieren door ondiepe gedeelten te creëren, een stevige afrastering te plaatsen en eventueel een vijvernet te spannen.
 • Gebruik van milieuvriendelijke materialen en technieken: Kies voor duurzame en milieuvriendelijke materialen, zoals EPDM-vijverfolie en inheemse plantensoorten. Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen of meststoffen, maar kies voor natuurlijke alternatieven.
 • Waterbesparende maatregelen en regenwateropvang: Overweeg om een regenwateropvangsysteem te installeren om uw vijver te vullen en het waterverbruik te verminderen.

Conclusie

Een moderne vijver aanleggen is een prachtige manier om uw tuin te verrijken, biodiversiteit te bevorderen en een ontspannende omgeving te creëren. Volg de stappen en adviezen in dit artikel, en u bent op weg naar het realiseren van uw eigen moderne vijver. Unikoi staat voor u klaar om u te helpen bij het ontwerp, de aanleg en het onderhoud van uw vijver.

Contacteer ons voor meer informatie

Wij respecteren jouw privacy. Jouw gegevens worden altijd vertrouwelijk behandeld.

Veelgestelde vragen

Hoe een vijver aanleggen?

 1. Kies welke vijver je wilt aanleggen: koi, zwem, formeel…
 2. Voorbereiding: meten van je vijver oppervlak, filtertechniek kiezen
 3. Uitgraven: best met een graafmachine dan met de hand
 4. Vissen plaatsen
 5. Onderhouden

Voor meer informatie kan je deze blog over vijver aanleggen lezen.

Hoe wordt een vijver gemaakt?

Een vijver maken vergt een serieuze inspanning. Hiervoor moet je de vijver uitgraven. Na het graven moet je de muren en vloer afwerken met ofwel folie ofwel met polyester. Daarna moet je een filter en installeren. Na het installeren van alles dien je de vijver goed te onderhouden tegen algen en bacteriën.

Contacteer ons gerust voor een vrijblijvende offerte. Wij kunnen je vijver aanleggen inclusief met onderhoud.

Hoeveel werk is een vijver?

Er zijn bepaalde types vijvers die meer werk eisen dan een ander type vijver. Een vijver met vissen vergt wat meer werk dan een strakke decoratieve vijver zonder vissen.

Is een vijver veel onderhoud?

Afhankelijk van het seizoen heb je meer of minder onderhoud. Hieronder alvast een checklist

 • Testen van de waterkwaliteit adhv testkits
 • Apparatuur controleren en schoonmaken
 • Algen voorkomen of bestrijden
  • beperk direct zonlicht
  • voeder niet overmatig
  • kies voor de juiste planten

Al dit onderhoud is zeker belangrijk net voor de lente en winter. Je moet je vijver dan ook lenteklaar en winterklaar maken.