Hoe kan ik mijn koi tank onderhouden?

koi tank

Een koi tank bij jou thuis in de tuin is een fantastische hobby. Je hebt steeds genot en een dagelijkse bezigheid. Als houder van koi’s kan je dit waarschijnlijk ook beamen, maar het is best wat werk om je koi tank te onderhouden.

In dit artikel overlopen we alle taken die belangrijk zijn voor het perfecte onderhoud van je koi tank. Zowel de dagelijkse taakjes als de jaarlijkse controles.

Waarom is het onderhoud van je koi tank zo belangrijk?

Er zijn een aantal verschillende redenen waarom een goed onderhoud van je vijver erg belangrijk zijn. Ten eerste is de zichtbaarheid van je water een belangrijke factor. Zo heb je niet alleen optimaal genot van je koi vissen maar vergroot je de levensduur van je apparaten en je koi vissen.

Een gezonde vijver met goed werkende apparaten zorgt voor een gezonde leefomgeving voor je vissen. Dit wil zeggen dat niet alleen je waterkwaliteit verbetert, maar ook de gezondheid van je koi vissen en de werking van je apparatuur.

Dagelijkse taken om je koi tank te onderhouden

De dagelijkse taken van een koi tank eigenaar bestaan uit een aantal kleine checks en taakjes. Je kan deze allemaal doorlopen op het moment dat je je vissen gaat voeren.

Controleer je vissen hun gezondheid en op ziektes

Het is belangrijk dat je vissen gezond blijven en geen ziektes oplopen. Het makkelijkste om je vissen te controleren is tijdens het voeren. Je koi vissen komen bovenaan zwemmen en geven je de perfecte gelegenheid om hun te checken.

Controleer op veel voorkomende ziektes en onregelmatigheden. Probeer steeds alle problemen voor te blijven door een correcte opvolging te hanteren.

Controleer alle pompen en filters op werking en maak ze schoon

Controleer dagelijks de werking van alle pompen en filters om er voor te zorgen dat er voldoende doorstroom is en je filters niet gaan verstoppen. Dit kan je makkelijk nagaan met een snelle check.

Maak ook steeds je filters schoon en zorg ervoor dat deze niet verstoppen of oververzadigd raken. Vooral in de zomermaanden kan dit snel gaan. Algen ontstaan door de zon en het feit dat je koi karpers meer eten en dus ook meer afscheiden. Een gevolg hiervan is meer voedingsstoffen in het water dat zorgen voor algen.

Verwijder algen in de zonnige zomermaanden

Algen vormen zich doordat er veel voedingsstoffen in het water zitten en deze vormen voeding voor groene algen. Eenmaal de zon op je koi tank gaat schijnen dan zullen algen zich al gauw gaan vormen en kleuren zo je vijver groen.

Deze voedingsstoffen kunnen opstapelen om verschillende redenen. Denk maar aan:

  • te veel voeding
  • weinig of geen vijverplanten
  • meer uitwerpselen van je koi vissen
  • tuinafval of bladeren
  • grondwater en regenwater met fosfaten

Verwijder steeds de overtollige algen in je vijver om er zo voor te zorgen dat je filters en pomp niet verstopt raken.

Wekelijkse taken om je koi tank te onderhouden

Naast de standaard verversingen tijdens de zomerdagen en het voeren van je vissen zijn er ook een aantal wekelijkse checks dat je kan uitvoeren.

Als je werkt met een filtersysteem op zwaartekracht raden we aan om deze wekelijks of tweewekelijks een schoonmaakbeurt te geven. Vooral de afvoer en de leidingen kunnen een risico vormen om te gaan verstoppen of dichtslibben wat zorgt voor een slechtere doorstroming.

Ook skimmers controleer je wekelijks om te zorgen voor een optimale werking van je apparatuur. Leeg het mandje en controleer de werking. Als er bomen in de buurt staan is het een goed idee om dit dagelijks te legen in de herfst. Zo voorkom je dat het gaat verstoppen door afgevallen bladeren.

Het glas aan je koi tank houdt je het liefst proper, zo kun je optimaal genieten van je prachtige koi karpers. Die dit met een zachte spons zonder schoonmaakmiddel.

Andere maandelijkse of jaarlijkse taken om je koi tank te onderhouden

Verwarmde koi vijvers

Heb je een vijver dat verwarmt wordt dan is het elke maand aangewezen om de temperatuur aan te passen en te controleren. Zorg er wel steeds voor dat je geen grote veranderingen handhaaft. Zorg nooit voor een groter verschil dan 1 à 2 graden per dag.

Maak je koi tank winterklaar

Naarmate de temperaturen beginnen dalen en de herfst is aangebroken doe je er goed aan om je koi tank voor te bereiden op de winter. Zo voorkom je een te grote of snelle afkoeling van je water en je vissen.

Lucht kan er voor zorgen dat je water sneller afkoelt. Een aantal goede stappen om een te grote afkoeling tegen te gaan zijn het uitschakelen van luchtfilters, watervallen en fonteinen. In het voorjaar, wanneer de temperaturen terug stijgen, kan je deze apparaten terug inschakelen.

Verwijder organisch afval in je koi tank

Op de bodem van je vijver kan zich heel wat organisch afval ophopen. Verwijder alle bladeren en andere resten op je bodem om je vijver en vissen zo gezond mogelijk te houden.

Door dit weg te scheppen of te stofzuigen houdt je meer zuurstof in je water en verminder je de kans op ziektes.

Jaarlijks groot onderhoud van je koi tank

Bij een jaarlijks groot onderhoud zorg je voor een aantal dingen die er voor zorgen dat je koi tank in topconditie blijft. Denk maar aan:

  • Controleren van de UV lampen
  • Het grondig reinigen van je filters
  • Technisch onderhoud van pompen en filters
  • Eventuele aanpassingen aan de koi tank of vijver

Laat je onderhoud van je koi tank uitvoeren door de kenners van Unikoi

De belangrijkste sleutel momenten in het onderhouden van je vijver zijn het voor- en najaar. Het is telkens een heuse taak en er is de nodige kennis nodig om elk onderhoud uit te voeren met zorg.

Geef je Koi karpers de beste kans om sterk en gezond te blijven in een prachtige vijver door samen te werken met Unikoi.

Wij bieden services van een enkel jaarlijks onderhoud tot een volledig onderhoud van je vijver. Dat is optimaal genieten zonder zorgen.

Heb je vragen of wil je wat meer informatie? Aarzel dan zeker niet en neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder.