Strakke zwemvijver aanleggen

Een strakke zwemvijver aanleggen in uw tuin is de perfecte manier om te genieten van verfrissend water in een natuurlijke omgeving. Strakke zwemvijvers zijn niet alleen prachtig om naar te kijken, maar ze bieden ook tal van voordelen op het gebied van duurzaamheid en onderhoud. In dit artikel leest u alles wat u moet weten over het aanleggen van een strakke zwemvijver, van planning en ontwerp tot onderhoud en inspiratie.

Voordelen van een strakke zwemvijver

Strakke zwemvijvers bieden diverse voordelen ten opzichte van traditionele zwembaden:

 • Gemakkelijke constructie: Het bouwen van een strakke zwemvijver is vaak eenvoudiger en sneller dan het bouwen van een zwemvijver met een meer organische vorm, omdat er minder maatwerk nodig is.
 • Ruimte-efficiëntie: Door hun geometrische vormen benutten strakke zwemvijvers de beschikbare ruimte optimaal. Ze zijn bijzonder geschikt voor kleinere of smalle tuinen.
 • Onderhoud: Strakke zwemvijvers hebben vaak minder bochten en hoeken, wat het schoonmaken en onderhouden van de vijver eenvoudiger maakt.
 • Veiligheid: De duidelijke randen en grenzen van een strakke zwemvijver maken het voor zwemmers gemakkelijker om de afmetingen van de vijver in te schatten, wat de veiligheid ten goede komt.
 • Flexibiliteit: Door de strakke vorm kan de zwemvijver gemakkelijk worden onderverdeeld in verschillende zones (bijvoorbeeld een diep gedeelte voor zwemmen en een ondiep gedeelte voor ontspanning).
 • Esthetiek: Strakke zwemvijvers hebben een modern en minimalistisch uiterlijk dat goed past bij hedendaagse woningen en tuinen. De eenvoud van het design kan een gevoel van rust en kalmte bevorderen.

Planning en ontwerp van een strakke zwemvijver

Bij het ontwerpen van uw strakke zwemvijver zijn er verschillende aspecten waarmee u rekening moet houden:

 1. Locatie en zonlicht: Kies een locatie met voldoende zonlicht (minimaal 6 uur per dag) om de waterkwaliteit te bevorderen en de groei van algen te beperken. Houd rekening met de nabijheid van bomen, aangezien vallende bladeren extra onderhoud vergen.
 2. Grootte en vorm: De grootte en vorm van uw zwemvijver zijn afhankelijk van de beschikbare ruimte en uw persoonlijke voorkeur. Overweeg een organische vorm om de natuurlijke uitstraling te versterken.
 3. Diepte en zones: Zwemvijvers bestaan doorgaans uit drie zones: de zwemzone, de plantenzone en de regeneratiezone. De zwemzone moet diep genoeg zijn om comfortabel te kunnen zwemmen (meestal minimaal 1,5 meter), terwijl de plantenzone en regeneratiezone ondieper zijn voor optimale waterfiltratie.
 4. Watercirculatie en filtratie: Voor een goede waterkwaliteit is het belangrijk om een efficiënt filtratiesysteem te installeren, zoals een skimmer, een pomp en een biologische filter.

Aanleg van een strakke zwemvijver: Stap voor stap

Volg deze stappen om uw strakke zwemvijver aan te leggen:

 1. Grondwerk en graafwerkzaamheden: Markeer het gebied van uw zwemvijver en begin met het graven van de verschillende zones. Zorg ervoor dat de bodem stabiel en waterpas is.
 2. Installatie vijverfolie of vijverbak: Breng een beschermende onderlaag aan en installeer vervolgens de vijverfolie of vijverbak. Zorg ervoor dat er geen plooien of luchtbellen ontstaan en dat de folie goed aansluit op de contouren van de vijver.
 3. Vullen met water en testen op lekkage: Vul de vijver langzaam met water en controleer op lekkage. Het is belangrijk om dit proces geleidelijk uit te voeren om de folie gelijkmatig te laten aansluiten.
 4. Aanbrengen van substraat en/of grind: Breng een laag substraat of grind aan in de plantenzone en regeneratiezone om planten te verankeren en een natuurlijke uitstraling te creëren.
 5. Installatie van het filtratiesysteem: Installeer de skimmer, pomp en biologische filter volgens de instructies van de fabrikant. Zorg ervoor dat het systeem goed functioneert en voldoende capaciteit heeft voor de grootte van uw zwemvijver.

Beplanting en natuurlijke filtratie

De juiste beplanting is essentieel voor een goede waterkwaliteit en natuurlijke filtratie:

 • Oeverplanten: Planten zoals riet, zegge en irissen zorgen voor stabiliteit aan de rand van uw zwemvijver en helpen bij het filteren van voedingsstoffen.
 • Moerasplanten: Moerasplanten zoals dotterbloemen, waterlelies en kalmoes zuiveren het water en bieden een leefomgeving voor dieren.
 • Onderwaterplanten: Onderwaterplanten zoals hoornblad, fonteinkruid en waterpest produceren zuurstof en helpen bij het bestrijden van algen.

Onderhoud van een zwemvijver

 • Zorg voor regelmatig onderhoud om de waterkwaliteit en het uiterlijk van uw zwemvijver te behouden:
 • Waterkwaliteit en algenpreventie: Controleer regelmatig de waterkwaliteit en voorkom algen door de groei van zuurstofproducerende planten te stimuleren en overtollige voedingsstoffen te verwijderen.
 • Snoeien en onderhouden van planten: Snoei planten regelmatig om hun groei in toom te houden en een gezond evenwicht in de vijver te behouden.
 • Jaarlijkse schoonmaak: Maak de vijver jaarlijks grondig schoon door overtollig slib en plantenresten te verwijderen en het filtratiesysteem te controleren op eventuele problemen.

Veiligheid en milieuvriendelijke maatregelen

Bij het aanleggen van een strakke zwemvijver zijn er enkele veiligheids- en milieuvriendelijke maatregelen die u kunt treffen:

 • Veiligheidsaspecten voor kinderen en huisdieren: Zorg ervoor dat de vijver veilig is voor kinderen en huisdieren door ondiepe gedeelten te creëren, een stevige afrastering te plaatsen en eventueel een vijvernet te spannen.
 • Energiezuinige pompen en verlichting: Kies voor energiezuinige pompen en LED-verlichting om het energieverbruik van uw zwemvijver te minimaliseren.
 • Gebruik van regenwater: Overweeg het gebruik van regenwater om uw zwemvijver te vullen, zodat u het leidingwaterverbruik vermindert.
 • Duurzame materialen: Kies waar mogelijk voor duurzame en milieuvriendelijke materialen, zoals FSC-gecertificeerd hout voor terrassen en zitgedeeltes.

Contacteer ons voor meer informatie

Wij respecteren jouw privacy. Jouw gegevens worden altijd vertrouwelijk behandeld.

Veelgestelde vragen

Hoe een vijver aanleggen?

 1. Kies welke vijver je wilt aanleggen: koi, zwem, formeel…
 2. Voorbereiding: meten van je vijver oppervlak, filtertechniek kiezen
 3. Uitgraven: best met een graafmachine dan met de hand
 4. Vissen plaatsen
 5. Onderhouden

Voor meer informatie kan je deze blog over vijver aanleggen lezen.

Hoe wordt een vijver gemaakt?

Een vijver maken vergt een serieuze inspanning. Hiervoor moet je de vijver uitgraven. Na het graven moet je de muren en vloer afwerken met ofwel folie ofwel met polyester. Daarna moet je een filter en installeren. Na het installeren van alles dien je de vijver goed te onderhouden tegen algen en bacteriën.

Contacteer ons gerust voor een vrijblijvende offerte. Wij kunnen je vijver aanleggen inclusief met onderhoud.

Hoeveel werk is een vijver?

Er zijn bepaalde types vijvers die meer werk eisen dan een ander type vijver. Een vijver met vissen vergt wat meer werk dan een strakke decoratieve vijver zonder vissen.
Een volledig natuurlijke vijver vergt het minste onderhoud. Dit kan een plaats zijn voor planten, insecten, kikkers en andere dieren.

Is een vijver veel onderhoud?

Afhankelijk van het seizoen heb je meer of minder onderhoud. Hieronder alvast een checklist

 • Testen van de waterkwaliteit adhv testkits
 • Apparatuur controleren en schoonmaken
 • Algen voorkomen of bestrijden
  • beperk direct zonlicht
  • voeder niet overmatig
  • kies voor de juiste planten

Al dit onderhoud is zeker belangrijk net voor de lente en winter. Je moet je vijver dan ook lenteklaar en winterklaar maken.