Hoe kies je de juiste koi tank?

koi tank

Koi zijn hele mooie, kleurrijke karpers waarvan wel 150 specifieke soorten bestaan. De speciale kleurpatronen vallen bij  vele visliefhebbers in de smaak waardoor ze  zelf ook koi willen houden. Maar het houden van koi kan voor een onervaren visliefhebber een hele uitdaging zijn. Eén van de eerste vragen die je moet beantwoorden is of je kiest om de koi in een vijver of een tank te plaatsen. Een vijver is niet voor iedereen de beste keuze. Waarom en hoe kies je de juiste  koi tank?

We zetten even enkele zaken voor je op een rijtje:

Waarom kies je voor een koi tank?

juiste koi tank kiezen

Bij het aankleden van een koivijver komt wel iets meer kijken dan bij de aanleg van een plantenvijver of visvijver met een ander soort vissen. De volwassen koi is immers een planteneter. Dit maakt het een beetje ingewikkeld om je koivijver te voorzien van planten. Vaak wordt er naast de plaatsing van een degelijke filter gekozen om een tweede vijver aan te leggen met planten die het water van je koivijver extra filteren.

Niet iedereen heeft de ruimte om een vijver aan te leggen. Een uitstekend alternatief voor een koivijver is de plaatsing van een koi tank. Een mooie koi tank is een snel en makkelijk te installeren en biedt je daarnaast ook nog een hele boel extra voordelen.

Een aantal goede redenen om te kiezen voor een koi tank:

  • heel onderhoudsvriendelijk
  • snel en makkelijk te plaatsen
  • makkelijk te koppelen aan een filtersysteem en zuurstofpomp
  • verkrijgbaar in verschillende formaten en vormen
  • voorzien van veiligheidsglas zodat je je vissen steeds kan bewonderen
  • Tijdbesparend
  • Degelijke en moderne koivijver
  • Kleinere formaten dus minder kosten qua onderhoud en elektriciteit
  • Makkelijk mee te nemen bij verhuis (geen extra kosten als je verhuist)
  • Eye-catcher voor bedrijven en particulieren

Hoe kies je de juiste koi tank?

Koi tanks zijn polyester vijvers die kant en klaar bij je thuis geleverd en geplaatst worden. Ze zijn voorzien van veiligheidsglas waardoor je je vissen zelfs vanop afstand kan bekijken. Natuurlijk is niet iedere tuin hetzelfde en de locatie van je koi tank is ook belangrijk bij je keuze. Waar heb je het beste zicht op je koi en hoeveel ramen zijn nuttig?

Waar moet je op letten bij je keuze?koi tank

Grootte van de koi tank

Zoals we eerder vermeldden, zijn koi vissen die wel wat ruimte nodig hebben. Pas het aantal koi aan aan de grootte van je tank. Je vissen hebben baat bij voldoende bewegingsvrijheid en hierdoor beknot je ze ook niet in hun groei.

Degelijk filtersysteem

Koi zijn grote vervuilers en hebben daarom nood aan een goed filtersysteem. Een filter ontdoet het water in de tank van zichtbaar vuil zoals bijvoorbeeld etensresten en draadalgen. Maar ook  onzichtbaar vuil, zoals bijvoorbeeld bacteriën en nitriet, worden zorgvuldig door je filter verwijderd. Een goede filter is onmisbaar om je koi gezond te houden.filtersysteem

Zuurstofpomp

Het water in je koi tank moet voldoende zuurstof bevatten. Een zuurstofpomp is noodzakelijk om een goede biotoop te creëren in je tank. Zuurstof zorgt namelijk mee voor de aanwezigheid van  voedingsrijke bacteriën in het water en een gezond leefmilieu voor je koi. Kortom, een goede zuurstofpomp houdt je vissen gezond en je water helder.

UV-C lamp

De plaatsing van een UV-C lamp in je koi tank vernietigt de zweefalgen die het water groen doen kleuren. De UV-C lamp heeft nog extra taken zoals het uitdunnen van schadelijke bacteriën. De combinatie van de lamp met je waterfilter vormt een ultiem filtersysteem. Dit filtersysteem, gecombineerd met een zuurstofpomp, creëert de ideale omgeving voor jouw koi.

verlichting

Om optimaal te kunnen genieten van je mooie koi kan je kiezen om je tank te voorzien van verlichting. Er bestaan verschillende opties om waterdichte of onderwaterverlichting te plaatsen. Op die manier kan je ook in het donker nog genieten van je karpers.