Wat zijn de beste koi vijver filters?

Je hebt een prachtige vijver met koi vissen in de tuin. Een van de belangrijkste zaken voor elke vijver houder is dan ook kristalhelder water. Om zo helder water te krijgen heb je nood aan een goede filter. In dit artikel leggen we je uit wat een filter is, welke verschillende types filter bestaan voor koi vijvers en waarop je moet letten.

Het belang van een filter voor een koi vijver

Een vijver is een organisch biotoop waar veel leven in zit. Niet alleen vissen maar ook planten en bacteriën hebben hier een thuis. Zo veel levende wezens produceren ook afvalstoffen.

Denk maar aan voedsel resten, uitwerpselen en organisch afval dat in de vijver valt. Het zijn uiteindelijk vooral de vissen die het meeste afval zullen produceren. Alles samen kan zorgen voor vies en gekleurt water en kan erg slecht zijn voor de gezondheid van je vissen.

Het afval dat geproduceerd wordt door vissen komt in verschillende vormen. Een deel van dat afval komt in de vorm van ammoniak. Ammoniak kan zich opstapelen in je vijverwater en is giftig. Daarom is het belangrijk dat je filter niet alleen mechanisch maar ook biologisch filtert. Dit in samenwerking met een aantal vijverplanten houdt je koi vijver in topconditie.

Kies voor overcapaciteit

Je koi vijverfilter is de absolute basis voor een goede leefomgeving van je koikarpers. Deze siervijvers hebben vaak te maken met heel wat vervuiling dankzij hun hoge visbestand. Koi vissen zijn het best op hun gemak in een schone en stabiele omgeving. Daarnaast is het als eigenaar ook fijn als je dagelijks naar je vissen kan kijken en genieten van een heldere vijver.

Het is dus goed om te investeren in de filtertechniek van je koivijver. Dit is het onderdeel waar je best niet spaarzaam op bent en je kiest het best voor een filter met overcapaciteit. Denk maar aan de mogelijkheid om later nog vissen bij te steken. Heb je al een filter met overcapaciteit dan is dit altijd een mogelijkheid.

Door te kiezen voor een sterke filter verzeker je jezelf ook dat je water helder blijft. Als gevolg van een gezonde vijver blijven ook je vissen in goede conditie en geniet je langer en meer van je vijver.

Verschillende soorten filters voor je koi vijver

Als het gaat over filters voor vijvers zijn er heel wat soorten en maten op de markt. Siervijvers groot en klein hebben allemaal nood aan de juiste filters. Koi vijvers hebben ook een filter nodig. Het grootste verschil met koi vijvers is dat koi vissen gevoeliger zijn aan hun omgeving dan bijvoorbeeld een goudvis.

Het is dus van veel groter belang dat je je water schoon en gezond houdt als je optimaal wil genieten van je vijver en je koikarpers.

Voorfilter of mechanisch filter koivijver

Een voorfilter of mechanische filter zorgt er voor dat het grove vuil eerst gefilterd wordt. Dit zijn de meest visuele partikels en dat komt de helderheid van je water absoluut ten goede.

Een goede voorfilter of mechanische filtering zorgt er ook voor dat de werking van je biologische filter verbetert. Daarbovenop heb je ook minder onderhoud van je filters dankzij een goede mechanische filter.

Doorstroomfilter, kamerfilter of meerkamerfilter voor je koi vijver

Dit type filters is uitermate geschikt voor grotere vijvers. Het water wordt de filter ingestuwd dankzij een pomp en kan zo door verschillende lagen van filtering stromen. Deze lagen worden zo ingedeeld dat dit van grof naar fijn gefilterd wordt.

Zeker bij meerkamer filters is het zo dat de eerste filtering instaat voor de mechanische filtering. Terwijl de laatste kamers beroep doen op de aanwezige bacteriën om het water biologisch te filteren. Dit zorgt voor gezond en helder water en gezonde vissen.

Waarop moet je letten bij het kopen van een filter voor je koi vijver

Ben je op zoek naar de juiste filter voor jouw vijver? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Dit zijn onze beste adviezen om eerst over na te denken voor je een filter gaat kiezen.

  • Wat is de inhoud van je vijver?
  • Het visbestand van je vijver is ook belangrijk om te kiezen voor de juiste filter.
  • Is je vijver gelegen in de zon of in de schaduw
  • Waar heb je ruimte om je filter te plaatsen ten opzichte van je vijver?

Onze beste keuze filters voor koivijvers

Ben je van plan om een nieuwe filter te kopen of een koi vijver aan te leggen dan is dat een hele klus. Wees eerst zeker van je stuk zodat je weet wat de inhoud en het visbestand zal zijn. Dit zal een grote invloed hebben op de capaciteit van je filter en de werking.

Ligt je vijver in de zon en heb je veel licht tijdens de dag uren dan heeft dit een effect op je UV filter. Om een goed filter systeem te kiezen hou je het best rekening met alle factoren die belangrijk zijn voor je water.

Door op voorhand na te denken over de plaatsing en capaciteit van je filter verzeker je jezelf dat je vissen gelukkig en gezond zullen zijn in hun nieuwe thuis. Ga dus bij het maken van een filter niet over één nacht ijs en kies voor overcapaciteit. Zo geniet ook jij van helder water en minder onderhoud werken.